Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013

…ΤΗ ΔΕ ΗΜΕΡΑ ΤΗ ΕΒΔΟΜΗ…

…ΤΗ ΔΕ ΗΜΕΡΑ ΤΗ ΕΒΔΟΜΗ… 

    Την Κυριακή που μας πέρασε, το απόγευμα, μου λέει η γυναίκα μου.
’Ανδρέα, πάμε μια βόλτα στην αγορά, είναι ανοικτή σήμερα και θα είναι ωραία’’.
    Φυσικά, εννοούσε ‘’βόλτα’’ και όχι ‘’ψώνια’’, και έτσι κατεβήκαμε στην Αριστοτέλους, Τσιμισκή, Βενιζέλου κτλ.
    Η αγορά ανοικτή, τα καταστήματα φωτισμένα, η εικόνα όμορφη, αλλά μέσα στα καταστήματα έβλεπες μόνον σκυθρωπόυς υπαλλήλους, και όχι πελάτες. Οι μόνοι που έμπαιναν, ήταν κάποιοι που ζητούσαν τουαλέτα…
Η αγορά όμως, ήταν ανοικτή και όμορφη
    Μου είναι αδύνατον να αντιληφθώ την σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από την απερίγραπτη εμμονή της Κυβερνήσεως, να είναι ανοικτά τα καταστήματα και την Κυριακή.
    Το γυροφέρνουν εδώ και δυό χρόνια τώρα, με την μία ή την άλλη πρόφαση, αλλά ακόμα δεν ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΗΚΕ. Όπως φαίνεται όμως, θα γίνει και αυτό, ‘’μεθ’ ου πολύ’’.
    Κάθομαι και σκέφτομαι, ποιους θα εξυπηρετούσε κάτι τέτοιο. Με το κοντό μυαλό μου, βγάζω το συμπέρασμα ότι δεν θα εξυπηρετούσε κανένα. Και θα το αναλύσω παρακάτω, όπως το βλέπω.
    Οι κατηγορίες ανθρώπων που εμπλέκονται στην λειτουργία των καταστημάτων, είναι οι καταστηματαρχες, οι υπάλληλοι των καταστημάτων και οι πελάτες. Άντε λοιπόν, να δούμε ποιοι ωφελούνται.
Οι καταστηματάρχες πρώτα.
    Το να είναι ανοικτό το οποιοδήποτε κατάστημα και την Κυριακή, πόσο τους οφελεί ? Θα έχουν μεγαλύτερο ‘’τζίρο’’ και επομένως μεγαλύτερα κέρδη ? ‘’Πώς και δε’’, που έλεγε και ο μαθηματικός μου ο Φιλίππου το 1967 όταν του λέγαμε καμμία χαζομάρα. Οι εισπράξεις της Κυριακής, εάν το κατάστημα ήταν κλειστό, θα γινόταν το Σάββατο ( άλλη πονεμένη ιστορία ) ή την Δευτέρα. Σε όποια κατηγορία καταστημάτων και αν αναφερθούμε, εξαιρουμένων των εστιατορίων, καφενείων, σουβλατζίδικων, περιπτέρων, ταβερνών και παρεμφερών, που ούτως ή άλλως ήταν ανοικτά τις Κυριακές.
    Η νοικοκυρά πρέπει να αγοράσει φασολάκια την Κυριακή ? Δεν μπορούσε το Σάββατο ? Γιατί να είναι ανοικτό το σούπερ-μάρκετ ?
    Ο κύριος πρέπει να αγοράσει παντελόνι ( λέμε τώρα….) την Κυριακή ? Αν το αγοράσει την Δευτέρα ή την Τρίτη , έπεσε το νερό στο αλάτι ? Γιατί να είναι ανοικτά τα εμπορικά ?
    Τα ίδια ερωτήματα που δεν χρειάζονται απάντηση, υπάρχουν για όλες τις κατηγορίες των καταστημάτων, εκτός από αυτές που προανέφερα ( εστιατόρια κτλ )
    Επι πλέον, οι ίδιοι οι καταστηματάρχες και το διευθυντικό προσωπικό τους είναι τόσο πορωμένοι που δεν μπορούν να κάνουν μια μέρα μακρυά από το κατάστημα ?
    Η αύξηση του ‘’τζίρου’’, θα είναι αμελητέα, και θα οφείλεται σε κάποιους που τυχαία πέρασαν από έξω και ξαφνικά θυμήθηκαν ότι χρειάζονται λουράκι για το ρολόι τους
    Στο κάτω-κάτω, εάν θέλουν τόσο πολύ να είναι ανοικτά τα καταστήματά τους συνεχώς, μη χάσουν και καμμία δραχμή, ας βάλουν και ένα κρεβάτι στο ‘’ιδιαίτερο’’, και ας μετακομίσουν εκεί. Σίγουρα θα ησυχάσει πολύς κόσμος…
Οι υπάλληλοι των καταστημάτων, τώρα.
    Αυτοί είναι τα πραγματικά θύματα της υποθέσεως που τόσο ανάλγητα , αδιάφορα και άφρονα ετοιμάζεται να επιβάλει η Κυβέρνηση.
    Και καλά, οι καταστηματάρχες, περιμένουν περισσότερες εισπράξεις. Οι υπάλληλοι τι περιμένουν ? Όπως τους έχουν καταντήσει, λίγο απέχουν από τα γνωστά ‘’ντουρντουβάκια’( άμισθη υποχρεωτική εργασία να θυμίσω ) Παίρνουν υπερωρίες ? Παίρνουν ‘’ρεπό’’ άλλη μέρα ? Τους λέει κανένας έστω και ‘’ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ’’ ? Κολοκύθια ! ‘’Έναν κβά τσόκια’’ παίρνουν, που λέει και ο Διονύσης
    Τους μισθούς , τους έκοψαν. Τις άδειες, τις κατάργησαν. Ta ‘’ρεπό’’, όνειρο απατηλό. Τα δώρα, ‘’πήγαν καλλιά’’ τους. Να δουλεύουν και την Κυριακή ? Θα το κάνουν, θέλοντας και μη οι ταλαίπωροι, γιατί πλέον ισχύει το ‘’ΦΥΓΕ ΕΣΥ, ΕΛΑ ΕΣΥ’’. Από έξω, περιμένουν πολλοί και παρακαλούν μάλιστα. Τόσο εύκολα και απλά. Και χωρίς αποζημίωση παρακαλώ. Επομένως, θα σκύψουν το κεφάλι και θα συνεχίσουν να δουλεύουν, όπως στο ‘THE WALL’’  των PINK FLOYD.
Και οι τελευταίοι εμπλεκόμενοι, οι πελάτες.
    Όλη την εβδομάδα, τι έκαναν ? Δεν βρήκαν χρόνο να αγοράσουν αυτά που χρειάζονται ? Δόξα τω Θεώ, τα καταστήματα έχουν μεγάλο ωράριο λειτουργίας όλη την εβδομάδα, και όποιος θέλει μπορεί να αγοράσει ό τι θέλει. Εδώ πρέπει να σημειώσω το ‘’ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ’’, πράγμα πλέον σπάνιο.
    Κάποιοι, υπέρμαχοι του μέτρου και άρα κατά την γνώμη μου ανεγκέφαλοι, θα ισχυριστούν ότι πρέπει να εξυπηρετηθούν και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, που εργάζονται όλες τις ημέρες πλήν Κυριακής και Σάββατου. Ας ψωνίσουν το Σάββατο. Βέβαια θα έρθει και αυτών η σειρά για οκταήμερη εργασία την εβδομάδα…
    Αφού αναλύσαμε με λίγα λόγια, που μπορούσαν να είναι και 10 σελίδες, τις τρείς κατηγορίες των εμπλεκομένων, ας δούμε και λίγο παραπέρα τα πράγματα και ας ψάξουμε για βαθύτερα αίτια του μέτρου.
    Στην Ευρώπη, όπου θέλουμε να λέμε ότι ανήκουμε, στις περισσότερες χώρες τα καταστήματα είναι ανοικτά και τις Κυριακές. Το ‘’ΓΙΑΤΙ’, εκείνοι το ξέρουν.
     Πρέπει λοιπόν να εναρμονιστούμε σε όλα όσα εφαρμόζονται στην Ευρώπη ? Σύμφωνοι ! Να εναρμονιστούμε όμως ΣΕ ΟΛΑ και όχι επιλεκτικά σε ό τι βολεύει τις όποιες επιθυμίες και συμφέροντα ΄΄κάποιων’’. Το Γερμανικό σύνδρομο του ‘’ΑΡΜΠΑ’Ι’Τ’’ ( μαζί με το ΦΕΡΜΠΟΤΕΝ και το ΓΙΑΒΟΛ ήταν οι πρώτες Γερμανικές λέξεις που έμαθα ) απευθύνεται σε συγκεκριμένης ψυχοσύνθεσης ανθρώπους . Και οι Έλληνες, ευτυχώς δεν είναι Γερμανοί.
    Υπάρχει και η άποψη, ότι λόγω τουρισμού πρέπει τα καταστήματα να είναι ανοικτά και την Κυριακή.   Αυτή είναι μια χιλιομασημένη μαστίχα, που καιρός είναι να πεταχτεί. Υπάρχει η τουριστική περίοδος και οι τουριστικές περιοχές, που έχουν κατάλληλο ωράριο. Εκτός και εάν είμαστε μόνο τουριστική χώρα, και δεν το έχουμε καταλάβει.
    Κάποιοι πάλι λένε, ότι πίσω από όλα κρύβονται Εβρα’ι’κά συμφέροντα. Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Όμως με αυτό το σκεπτικό, αναφύονται άλλα ζητήματα, πολύ σοβαρώτερα και με απώτερους σκοπούς. Αναφέρομαι πλέον σε θρησκευτικά ζητήματα.
    Ο Κύριος είπε ‘ΕΞΗ ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ, ΤΗ ΔΕ ΗΜΕΡΑ ΤΗ ΕΒΔΟΜΗ, ΣΑΒΒΑΤΑ ΚΥΡΙΩ ΤΩ ΘΕΩ ΣΟΥ’’. Αυτό μάθαμε στο σχολείο, αυτό εφαρμοζόταν μέχρι τώρα, εδώ και 2.000 χρόνια περίπου, και οι πρώτοι και καλύτεροι  που το τηρούν είναι οι Εβραίοι. Μόνο που εκείνοι, έχουν το Σάββατο σαν ημέρα λατρευτικής αργίας, και καλά κάνουν.
    Εμείς, είχαμε την Κυριακή, που σαν καλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, σηκωνόμασταν το πρωί της Κυριακής, βάζαμε τα ‘’καλά’’ μας και πηγαίναμε στην Εκκλησία, να δοξάσουμε τον Κύριο και να προσευχηθούμε. Και το μεσημέρι, σαν καλή οικογένεια, μαζευόμασταν στο Κυριακάτικο τραπέζι, να φάμε το φαγητό μας, να συζητήσουμε όλοι μαζί, να δεθούμε περισσότερο σαν οικογένεια.
 
    Έτσι ήταν δομημένη η Ελληνική κοινωνία, και είτε αρέσει είτε όχι αυτό, έτσι διατηρήθηκαν τόσοι θεσμοί στην πατρίδα μας, όπως η οικογένεια, η πίστη, η φιλοπατρία. Όλα αυτά, πρέπει να πολεμηθούν με κάθε τρόπο, όλα πρέπει να ισοπεδωθούν, στο όραμα της Παγκοσμιοποίησης, που λίγο-λίγο, με μικρά αλλά σταθερά βήματα, εφαρμόζεται. Και καλά, σε άλλες χώρες με ‘’κρυόκωλους’’ πολίτες, δεν υπάρχει και μεγάλη αντίδραση, γιατί δεν αλλάζουν και πολλά από την καθημερινότητά τους. Εμείς όμως, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΣΙ !.
    Ας αναλογιστούμε όλοι μας, όλα αυτά που βήμα-βήμα γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτά που μέρα με τη μέρα κάνει η Κυβέρνηση. Πολλοί την λένε εγκληματική, άλλοι προδοτική, και άλλοι μεταχειρίζονται παρόμοιες εκφράσεις. Δεν θα τις υιοθετήσω. Απλώς, θα πώ ότι δεν είναι πλέον Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά Ευρωπαική καρικατούρα που δίνει ‘’γην και ύδωρ’’  στους ‘’εταίρους’’ μας, εφαρμόζοντας όποια ανωμαλία τους κατέβει στο κεφάλι. Γιατί, για εμάς τους Έλληνες, για ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ πρόκειται.
    Δεν ξέρω πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ποιες είναι οι απόψεις σας. Αναφέρομαι στην λειτουργία των καταστημάτων. Ξέρω όμως, ότι εγώ δεν πρόκειται να πάω για ψώνια στην αγορά την Κυριακή, σεβόμενος όλα όσα πρέπει να σέβομαι, και κυρίως τον εαυτό μου. Εξαίρεση, εάν ‘’μείνω’’ από τσιγάρα…Που και αυτό θα πρέπει να το προβλέπω !
    Όσο για όλους τους υπολοίπους, έχω να προτείνω να κρατήσετε την Κυριακή για τον εαυτό σας και τις οικογένειές σας, όχι σαν δείγμα αντιστάσεως, αλλά για την προστασία των θεσμών της Ελληνικής Κοινωνίας.
Ανδρέας Μελεζιάδης