Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Το τερατούργημα της «Προσωπικής Διαφοράς»


Ανδρέας Μελεζιάδης
    Ένας από τους λόγους που τόσους μήνες τώρα δεν έβγαιναν τα μηνιαία εκκαθαριστικά συντάξεων, ήταν για να κρυφτεί όσο γίνεται περισσότερο το εξάμβλωμα της «προσωπικής διαφοράς», ένα τερατούργημα που σκαρφίστηκε η αριστερά με τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου. Το είπαν, το εφάρμοσαν, αλλά χαμπάρι δεν πήραμε, αφού δεν φαινόταν πουθενά, και η απλή λογική των συνταξιούχων έλεγε πως «τόσα παίρναμε, τόσα παίρνουμε και τώρα, άρα εντάξει»! Ήρθε όμως η ώρα της αλήθειας, βγάλαμε την «μηνιαία βεβαίωση αποδοχών» και μας ήρθε ταμπλάς! Με ένα απλό «κλίκ», μπορεί να κόψουν από το πληρωτέο 330 ευρώ ( για άλλους περισσότερα, για άλλους λιγώτερα) και να μας δώσουν το υπόλοιπο, δηλαδή καμια 800ριά ευρώ, για να… πορευτούμε.
    Και θα βγούν κάποιοι, δικαιολογημένα κατά την γνώμη τους, και θα πούν: «Καλά, 800 ευρώ δεν σας φτάνουν; Εμείς παίρνουμε μηνιάτικο 400 και 500 και τα βγάζουμε πέρα, εσείς γιατί όχι
    Και θα είναι πολλοί αυτοί που θα το πούνε, θα είναι οι άνεργοι με το επίδομα ανεργείας, θα είναι οι «τετραωρίτες», θα είναι εκείνοι που υφίστανται το… «ελαστικό ωράριο», θα είναι πολλοί. Και θα νομίζουν πως έχουν δίκιο. Όμως όλοι αυτοί δεν δούλεψαν 35+ χρόνια για να φτάσουν στο σημείο να τους κόψουν τις συντάξεις μέχρι βαθμού εξαθλίωσης. Και στο «καπάκι», να υπάρχουν κάποιοι συνταξιούχοι, προνομιούχοι γιατί ήταν «της μεγάλης πάπιας το αυγό», να σφυρίζουν αδιάφορα, γιατί η «προσωπική διαφορά» δεν τους άγγιξε.
    Από την αρχή ήταν γνωστό πως αυτό το τέχνασμα του Κατρουγκάλειου νόμου , η «προσωπική διαφορά», έγινε για να κοπεί σε κάποια στιγμή που θα επέλεγαν, η σύνταξη , αφού ο στόχος από το 2010 και μετά είναι ( και παραμένει) η εξαθλίωση των συνταξιούχων. Μέχρι που κάποιος της «πρώτης φοράς αριστερά» το είπε καθαρά, πως «το πρόβλημα θα λυθεί μόνο του, αφού σε λίγα χρόνια θα πεθάνουν». ΤΟΣΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΤΟΥ!
    Σίγουρα, θα βγούν τώρα οι της νέας κυβερνήσεως, και θα πούν πως δεν πρέπει να ανησυχούμε, γιατί δεν έχουν σκοπό να κόψουν αυτή τη «προσωπική διαφορά». Ποιος όμως πιστεύει τους πολιτικούς πλέον; Είμαι σίγουρος, πως σε περίπτωση κάποιας κρίσεως, που δεν αποκλείεται, ή σε περίπτωση υποψίας επερχόμενης κρίσεως, το πρώτο που θα κάνουν θα είναι το κόψιμο της προσωπικής διαφοράς. Με άλλα λόγια, κρέμεται πάνω από το κεφάλι μας, σαν την Δαμόκλειο Σπάθη.
    Εμείς, δεν έχουμε διακόπτες να κλείσουμε, ούτε λεωφορεία να ακινητοποιήσουμε. Δεν μπορούμε να κλείσουμε εργοστάσια, ούτε να αδρανοποιήσουμε δημόσιες υπηρεσίες με απεργίες. Εμείς το μόνο που έχουμε, είναι ψηφίσματα, συγκεντρώσεις και πορείες, που είναι όλα αναιμικά και αναποτελεσματικά. Η κυρίαρχη σκέψη, είναι «Θα φωνάξουν, θα φωνάξουν, τι θα κάνουν; Θα τους περάσει!» Έτσι έκαναν στο παρελθόν, έτσι θα κάνουν και στο μέλλον. Δυστυχώς για αυτούς, ζούμε ακόμα, παρά τις προσπάθειές τους.
    Δεν ξέρω ποιοι, δεν ξέρω πώς, πρέπει να κάνουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ ώστε να καταργηθεί αυτός ο νέος υπολογισμός συντάξεων που προβλέπει το τερατούργημα της «προσωπικής διαφοράς» Πρέπει να καταργηθεί πλήρως ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου και να αντικατασταθεί με άλλον. Ίσως είναι νωρίς για την σημερινή κυβέρνηση, όμως πρέπει να το κάνει. Και πολύ σύντομα, μάλιστα… Θα σταματήσω εδώ, γιατί εάν συνεχίσω, θα «ξεφύγω»…