Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Και ήρθαν οι μέρες των πατροπαράδοτων ευχών για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος
    Και δεν ξέρω πλέον, τι να ευχηθώ…
    Θα μπορούσα, χωρίς πολλή σκέψη, να ευχηθώ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Και
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
    Και να ήμουν ‘’τυπικά’’ συνεπής.
     Πώς όμως αυτές οι ευχές θα είχαν ανταπόκριση από το μεγαλύτερο συντριπτικά μέρος των συμπατριωτών μας, όταν πάρα πολλοί  δεν έχουν να φάνε και πάνε στα συσσίτια, δεν έχουν σπίτι να μείνουν, δεν έχουν δουλειά για να κερδίσουν τίμια  τα ‘’προς το ζείν’’, δενδεν… πόσα ακόμη ΔΕΝ ????
    Θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος, και να ευχηθώ να καλυτερέψουν τα πράγματα, όμως και να το κάνω, δεν το βλέπω να γίνεται. Βάλαμε κακό μπελά στο κεφάλι μας, αλλά αυτό δεν θα το σχολιάσουμε σήμερα.
    Τι άλλο μένει να ευχηθώ παρά την επιστροφή των Ελληνικών Παραδοσιακών Αρχών περί οικογενείας, πατρίδας , θρησκείας.
    Τι άλλο μένει να ευχηθώ παρά ΚΟΥΡΑΓΙΟ για όλα όσα ήρθαν και περιμένουμε να έρθουν ακόμα…
    Οι μόνες ευχές που μπορώ να κάνω και που ελπίζω να πιάσουν τόπο, είναι
   ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ, ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΑΜΕ
   ΝΑ ΣΦΙΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΠΟΥ Ο ΑΤΟΜΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ ΔΙΕΛΥΣΕ.
   ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΕ ΕΜΑΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
   ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.
    Και αφού τα κάνουμε όλα αυτά, τότε μπορούμε να πούμε
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Και
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ανδρέας.

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ( 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1969 )

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ( 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1969 )

    Για πότε πέρασαν 44 ολόκληρα χρόνια ? Ούτε που το κατάλαβα. Σαν να ήταν εχθές…Μια ΖΩΗ ολόκληρη.
    Πριν από 44 χρόνια, λοιπόν, τέτοια περίπου ώρα που γράφω τώρα, και μετά από ατέλειωτες πρόβες, παραταχθήκαμε  κατά τα προβλεπόμενα στην πλατεία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων , της Σχολής ΜΑΣ, εκείνης που είχαμε βρέξει  με τον ιδρώτα μας άπειρες φορές, για να δώσουμε τον Όρκο μας.
    Ήταν Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 1969, όταν  μετά από 89 μέρες και νύχτες από την ημέρα που μπήκαμε στη Σχολή, ήρθε η ώρα, αφού και το $ μηδενίστηκε, να δώσουμε τον Όρκο μας.
    Μπροστά μας, δεν βλέπαμε τίποτα περισσότερο από την προσμονή των επομένων ωρών, όταν μετά την ορκομωσία θα ετοιμαζόμασταν, ( ήμασταν ήδη έτοιμοι ) θα παίρναμε τις άδειές μας, και θα φεύγαμε για τα σπίτια μας.
    Θα βλέπαμε τους δικούς μας, τους φίλους μας, τα κορίτσια μας, τα στέκια μας, μετά από 89 ολόκληρες μέρες. Αυτή ήταν η κυρίαρχη σκέψη που υπήρχε στο μυαλό μας. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ !
    Ήρθε η ώρα, και τα αναμενόμενα ‘’παραγγέλματα’’ κάτω από τα παγερά βλέμματα του Μπάρμπα- Πάνου και του Μπάρμπα-Γιάννη, των αγαλμάτων της πλατείας Ηρώων, δόθηκαν.
ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙΤΕ!
ΥΨΩΣΑΤΕ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑΝ!
«Ορκίζομαι να φυλάττω πίστιν εις την Πατρίδα.
Υπακοήν εις το Σύνταγμα, τους Νόμους και τα Ψηφίσματα του Κράτους.
Υποταγήν εις τους ανωτέρους μου,
να εκτελώ προθύμως και άνευ αντιλογίας τας διαταγας των.
Να υπερασπίζω, με πίστιν και αφοσίωσιν,
μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός  μου, τας Σημαίας.
Να μην τας εγκαταλείπω, μηδέ να αποχωρίζομαι ποτέ από αυτών.
Να φυλάττω δε ακριβώς τους Στρατιωτικούς Νόμους,
και να διάγω εν γένει ως πιστός και φιλότιμος Στρατιώτης.»

ΟΡΚΙΣΘΕΝΤΕΣ, ΑΤΕΝΩΣ!
ΚΑΛΥΦΘΕΙΤΕ!
    Και αυτό ήταν, είχαμε γίνει ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ Ευέλπιδες πλέον, εκτός από τον Γιάννη και τον Τάσο, που ήταν μικρότεροι ένα χρόνο και ορκίστηκαν αργότερα.
    Τον Όρκο, τον είχαμε μάθει απ’ έξω και ανακατωτά, τον είπαμε, ορκιστήκαμε, αλλά χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια και να τρέξει πολύ νερό κάτω από τα γιοφύρια, για να καταλάβουμε ΑΚΡΙΒΩΣ τι σημαίνει.
    Ήταν ένας Όρκος που τηρήθηκε από όλους μας, σημάδεψε την ζωή μας και μας ακολούθησε μέχρι τον Ιούλιο του 1973, οπότε και τον ΑΝΑΝΕΩΣΑΜΕ, σαν ανθυπολοχαγοί ( εντάξει, εντάξει, και ανθυπίλαρχοι ) πλέον.
    Και συνεχίσαμε να τον τηρούμε. Όπως όταν ήμασταν Ευέλπιδες. Ίσως όχι τόσο αγνοί, όπως τότε, όμως τον Όρκο μας τον τηρήσαμε ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ και θα συνεχίσουμε να τον τηρούμε, μέχρι να κάνουμε το Μεγάλο Ταξίδι.
    Εκτός από τον  Όρκο, αλλά απολύτως συνδεμένος με αυτόν, ήταν και ο Κώδικας Τιμής του Ευέλπιδος. Λίγα λόγια, όπως τα βρήκα αλλά και τα έζησα 44 χρόνια τώρα.
    Ο Κώδικας Τιμής Ευελπίδων υπάρχει εδώ και πολλές γενιές αξιωματικών, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά Ευελπίδων και περιλαμβάνει συγκεκριμένες επιταγές.   Δεν εξαντλεί όλα όσα πρέπει να κάνει ή να έχει στο μυαλό του ο Εύελπις, αλλά θέτει το ελάχιστο όριο, κάτω από το οποίο εάν κάποιος υπολείπεται δεν είναι δυνατόν να ονομάζεται Εύελπις.
Α) Ο Εύελπις λοιπόν δεν κλέβει, δεν ψεύδεται, δεν εξαπατά, δεν συκοφαντεί, δεν κολακεύει. Τέλος, δεν ανέχεται στο περιβάλλον του ανθρώπους που κάνουν ένα από τα παραπάνω.
    Η πιστή τήρηση του κώδικα δημιουργεί συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι σημαντικό στοιχείο για την ύπαρξη της ομάδας, όπως και η ομάδα είναι σημαντικό στοιχείο για την ύπαρξη της Μονάδας, που αποτελεί τη βάση του Στρατού.
Β) Ο Εύελπις δεν παραβιάζει τον όρκο του, για πίστη στη Πατρίδα, για υπακοή στο Σύνταγμα, στους Νόμους και τα ψηφίσματα του Κράτους, για αφοσίωση στο καθήκον.
Η τιμή και οι λοιπές στρατιωτικές αρετές, μέσω της στρατιωτικής αγωγής και της γνώσεως, διαμορφώνουν την ηγετική προσωπικότητα του Ευέλπιδος.
Σημείωση: Στο ξιφίδιο των Ευελπίδων είναι χαραγμένο το ρητό της ΣΣΕ:
                              «ΑΡΧΕΣΘΑΙ ΜΑΘΩΝ ΑΡΧΕΙΝ ΕΠΙΣΤΗΣΕΙ»
 Δηλαδή: Όταν μάθεις να διοικείσαι, θα μάθεις να διοικείς!
    Τα χρόνια, πέρασαν. Οι ρυτίδες ήρθαν. Τα μαλλιά μας άσπρισαν και έπεσαν. Τα προβλήματα, μας κυρίεψαν. Όμως, η ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ είναι πάντα ζωντανή και πάλλεται από συγκίνηση κάθε φορά που ακούμε ή θυμόμαστε τον Όρκο που δώσαμε, τον Όρκο  που τιμούμε πάντα.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για σήμερα, παιδιά !

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

…ΤΗ ΔΕ ΗΜΕΡΑ ΤΗ ΕΒΔΟΜΗ…

…ΤΗ ΔΕ ΗΜΕΡΑ ΤΗ ΕΒΔΟΜΗ… 

    Την Κυριακή που μας πέρασε, το απόγευμα, μου λέει η γυναίκα μου.
’Ανδρέα, πάμε μια βόλτα στην αγορά, είναι ανοικτή σήμερα και θα είναι ωραία’’.
    Φυσικά, εννοούσε ‘’βόλτα’’ και όχι ‘’ψώνια’’, και έτσι κατεβήκαμε στην Αριστοτέλους, Τσιμισκή, Βενιζέλου κτλ.
    Η αγορά ανοικτή, τα καταστήματα φωτισμένα, η εικόνα όμορφη, αλλά μέσα στα καταστήματα έβλεπες μόνον σκυθρωπόυς υπαλλήλους, και όχι πελάτες. Οι μόνοι που έμπαιναν, ήταν κάποιοι που ζητούσαν τουαλέτα…
Η αγορά όμως, ήταν ανοικτή και όμορφη
    Μου είναι αδύνατον να αντιληφθώ την σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από την απερίγραπτη εμμονή της Κυβερνήσεως, να είναι ανοικτά τα καταστήματα και την Κυριακή.
    Το γυροφέρνουν εδώ και δυό χρόνια τώρα, με την μία ή την άλλη πρόφαση, αλλά ακόμα δεν ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΗΚΕ. Όπως φαίνεται όμως, θα γίνει και αυτό, ‘’μεθ’ ου πολύ’’.
    Κάθομαι και σκέφτομαι, ποιους θα εξυπηρετούσε κάτι τέτοιο. Με το κοντό μυαλό μου, βγάζω το συμπέρασμα ότι δεν θα εξυπηρετούσε κανένα. Και θα το αναλύσω παρακάτω, όπως το βλέπω.
    Οι κατηγορίες ανθρώπων που εμπλέκονται στην λειτουργία των καταστημάτων, είναι οι καταστηματαρχες, οι υπάλληλοι των καταστημάτων και οι πελάτες. Άντε λοιπόν, να δούμε ποιοι ωφελούνται.
Οι καταστηματάρχες πρώτα.
    Το να είναι ανοικτό το οποιοδήποτε κατάστημα και την Κυριακή, πόσο τους οφελεί ? Θα έχουν μεγαλύτερο ‘’τζίρο’’ και επομένως μεγαλύτερα κέρδη ? ‘’Πώς και δε’’, που έλεγε και ο μαθηματικός μου ο Φιλίππου το 1967 όταν του λέγαμε καμμία χαζομάρα. Οι εισπράξεις της Κυριακής, εάν το κατάστημα ήταν κλειστό, θα γινόταν το Σάββατο ( άλλη πονεμένη ιστορία ) ή την Δευτέρα. Σε όποια κατηγορία καταστημάτων και αν αναφερθούμε, εξαιρουμένων των εστιατορίων, καφενείων, σουβλατζίδικων, περιπτέρων, ταβερνών και παρεμφερών, που ούτως ή άλλως ήταν ανοικτά τις Κυριακές.
    Η νοικοκυρά πρέπει να αγοράσει φασολάκια την Κυριακή ? Δεν μπορούσε το Σάββατο ? Γιατί να είναι ανοικτό το σούπερ-μάρκετ ?
    Ο κύριος πρέπει να αγοράσει παντελόνι ( λέμε τώρα….) την Κυριακή ? Αν το αγοράσει την Δευτέρα ή την Τρίτη , έπεσε το νερό στο αλάτι ? Γιατί να είναι ανοικτά τα εμπορικά ?
    Τα ίδια ερωτήματα που δεν χρειάζονται απάντηση, υπάρχουν για όλες τις κατηγορίες των καταστημάτων, εκτός από αυτές που προανέφερα ( εστιατόρια κτλ )
    Επι πλέον, οι ίδιοι οι καταστηματάρχες και το διευθυντικό προσωπικό τους είναι τόσο πορωμένοι που δεν μπορούν να κάνουν μια μέρα μακρυά από το κατάστημα ?
    Η αύξηση του ‘’τζίρου’’, θα είναι αμελητέα, και θα οφείλεται σε κάποιους που τυχαία πέρασαν από έξω και ξαφνικά θυμήθηκαν ότι χρειάζονται λουράκι για το ρολόι τους
    Στο κάτω-κάτω, εάν θέλουν τόσο πολύ να είναι ανοικτά τα καταστήματά τους συνεχώς, μη χάσουν και καμμία δραχμή, ας βάλουν και ένα κρεβάτι στο ‘’ιδιαίτερο’’, και ας μετακομίσουν εκεί. Σίγουρα θα ησυχάσει πολύς κόσμος…
Οι υπάλληλοι των καταστημάτων, τώρα.
    Αυτοί είναι τα πραγματικά θύματα της υποθέσεως που τόσο ανάλγητα , αδιάφορα και άφρονα ετοιμάζεται να επιβάλει η Κυβέρνηση.
    Και καλά, οι καταστηματάρχες, περιμένουν περισσότερες εισπράξεις. Οι υπάλληλοι τι περιμένουν ? Όπως τους έχουν καταντήσει, λίγο απέχουν από τα γνωστά ‘’ντουρντουβάκια’( άμισθη υποχρεωτική εργασία να θυμίσω ) Παίρνουν υπερωρίες ? Παίρνουν ‘’ρεπό’’ άλλη μέρα ? Τους λέει κανένας έστω και ‘’ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ’’ ? Κολοκύθια ! ‘’Έναν κβά τσόκια’’ παίρνουν, που λέει και ο Διονύσης
    Τους μισθούς , τους έκοψαν. Τις άδειες, τις κατάργησαν. Ta ‘’ρεπό’’, όνειρο απατηλό. Τα δώρα, ‘’πήγαν καλλιά’’ τους. Να δουλεύουν και την Κυριακή ? Θα το κάνουν, θέλοντας και μη οι ταλαίπωροι, γιατί πλέον ισχύει το ‘’ΦΥΓΕ ΕΣΥ, ΕΛΑ ΕΣΥ’’. Από έξω, περιμένουν πολλοί και παρακαλούν μάλιστα. Τόσο εύκολα και απλά. Και χωρίς αποζημίωση παρακαλώ. Επομένως, θα σκύψουν το κεφάλι και θα συνεχίσουν να δουλεύουν, όπως στο ‘THE WALL’’  των PINK FLOYD.
Και οι τελευταίοι εμπλεκόμενοι, οι πελάτες.
    Όλη την εβδομάδα, τι έκαναν ? Δεν βρήκαν χρόνο να αγοράσουν αυτά που χρειάζονται ? Δόξα τω Θεώ, τα καταστήματα έχουν μεγάλο ωράριο λειτουργίας όλη την εβδομάδα, και όποιος θέλει μπορεί να αγοράσει ό τι θέλει. Εδώ πρέπει να σημειώσω το ‘’ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ’’, πράγμα πλέον σπάνιο.
    Κάποιοι, υπέρμαχοι του μέτρου και άρα κατά την γνώμη μου ανεγκέφαλοι, θα ισχυριστούν ότι πρέπει να εξυπηρετηθούν και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, που εργάζονται όλες τις ημέρες πλήν Κυριακής και Σάββατου. Ας ψωνίσουν το Σάββατο. Βέβαια θα έρθει και αυτών η σειρά για οκταήμερη εργασία την εβδομάδα…
    Αφού αναλύσαμε με λίγα λόγια, που μπορούσαν να είναι και 10 σελίδες, τις τρείς κατηγορίες των εμπλεκομένων, ας δούμε και λίγο παραπέρα τα πράγματα και ας ψάξουμε για βαθύτερα αίτια του μέτρου.
    Στην Ευρώπη, όπου θέλουμε να λέμε ότι ανήκουμε, στις περισσότερες χώρες τα καταστήματα είναι ανοικτά και τις Κυριακές. Το ‘’ΓΙΑΤΙ’, εκείνοι το ξέρουν.
     Πρέπει λοιπόν να εναρμονιστούμε σε όλα όσα εφαρμόζονται στην Ευρώπη ? Σύμφωνοι ! Να εναρμονιστούμε όμως ΣΕ ΟΛΑ και όχι επιλεκτικά σε ό τι βολεύει τις όποιες επιθυμίες και συμφέροντα ΄΄κάποιων’’. Το Γερμανικό σύνδρομο του ‘’ΑΡΜΠΑ’Ι’Τ’’ ( μαζί με το ΦΕΡΜΠΟΤΕΝ και το ΓΙΑΒΟΛ ήταν οι πρώτες Γερμανικές λέξεις που έμαθα ) απευθύνεται σε συγκεκριμένης ψυχοσύνθεσης ανθρώπους . Και οι Έλληνες, ευτυχώς δεν είναι Γερμανοί.
    Υπάρχει και η άποψη, ότι λόγω τουρισμού πρέπει τα καταστήματα να είναι ανοικτά και την Κυριακή.   Αυτή είναι μια χιλιομασημένη μαστίχα, που καιρός είναι να πεταχτεί. Υπάρχει η τουριστική περίοδος και οι τουριστικές περιοχές, που έχουν κατάλληλο ωράριο. Εκτός και εάν είμαστε μόνο τουριστική χώρα, και δεν το έχουμε καταλάβει.
    Κάποιοι πάλι λένε, ότι πίσω από όλα κρύβονται Εβρα’ι’κά συμφέροντα. Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Όμως με αυτό το σκεπτικό, αναφύονται άλλα ζητήματα, πολύ σοβαρώτερα και με απώτερους σκοπούς. Αναφέρομαι πλέον σε θρησκευτικά ζητήματα.
    Ο Κύριος είπε ‘ΕΞΗ ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ, ΤΗ ΔΕ ΗΜΕΡΑ ΤΗ ΕΒΔΟΜΗ, ΣΑΒΒΑΤΑ ΚΥΡΙΩ ΤΩ ΘΕΩ ΣΟΥ’’. Αυτό μάθαμε στο σχολείο, αυτό εφαρμοζόταν μέχρι τώρα, εδώ και 2.000 χρόνια περίπου, και οι πρώτοι και καλύτεροι  που το τηρούν είναι οι Εβραίοι. Μόνο που εκείνοι, έχουν το Σάββατο σαν ημέρα λατρευτικής αργίας, και καλά κάνουν.
    Εμείς, είχαμε την Κυριακή, που σαν καλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, σηκωνόμασταν το πρωί της Κυριακής, βάζαμε τα ‘’καλά’’ μας και πηγαίναμε στην Εκκλησία, να δοξάσουμε τον Κύριο και να προσευχηθούμε. Και το μεσημέρι, σαν καλή οικογένεια, μαζευόμασταν στο Κυριακάτικο τραπέζι, να φάμε το φαγητό μας, να συζητήσουμε όλοι μαζί, να δεθούμε περισσότερο σαν οικογένεια.
 
    Έτσι ήταν δομημένη η Ελληνική κοινωνία, και είτε αρέσει είτε όχι αυτό, έτσι διατηρήθηκαν τόσοι θεσμοί στην πατρίδα μας, όπως η οικογένεια, η πίστη, η φιλοπατρία. Όλα αυτά, πρέπει να πολεμηθούν με κάθε τρόπο, όλα πρέπει να ισοπεδωθούν, στο όραμα της Παγκοσμιοποίησης, που λίγο-λίγο, με μικρά αλλά σταθερά βήματα, εφαρμόζεται. Και καλά, σε άλλες χώρες με ‘’κρυόκωλους’’ πολίτες, δεν υπάρχει και μεγάλη αντίδραση, γιατί δεν αλλάζουν και πολλά από την καθημερινότητά τους. Εμείς όμως, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΣΙ !.
    Ας αναλογιστούμε όλοι μας, όλα αυτά που βήμα-βήμα γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτά που μέρα με τη μέρα κάνει η Κυβέρνηση. Πολλοί την λένε εγκληματική, άλλοι προδοτική, και άλλοι μεταχειρίζονται παρόμοιες εκφράσεις. Δεν θα τις υιοθετήσω. Απλώς, θα πώ ότι δεν είναι πλέον Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά Ευρωπαική καρικατούρα που δίνει ‘’γην και ύδωρ’’  στους ‘’εταίρους’’ μας, εφαρμόζοντας όποια ανωμαλία τους κατέβει στο κεφάλι. Γιατί, για εμάς τους Έλληνες, για ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ πρόκειται.
    Δεν ξέρω πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ποιες είναι οι απόψεις σας. Αναφέρομαι στην λειτουργία των καταστημάτων. Ξέρω όμως, ότι εγώ δεν πρόκειται να πάω για ψώνια στην αγορά την Κυριακή, σεβόμενος όλα όσα πρέπει να σέβομαι, και κυρίως τον εαυτό μου. Εξαίρεση, εάν ‘’μείνω’’ από τσιγάρα…Που και αυτό θα πρέπει να το προβλέπω !
    Όσο για όλους τους υπολοίπους, έχω να προτείνω να κρατήσετε την Κυριακή για τον εαυτό σας και τις οικογένειές σας, όχι σαν δείγμα αντιστάσεως, αλλά για την προστασία των θεσμών της Ελληνικής Κοινωνίας.
Ανδρέας Μελεζιάδης

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΤΕΛΙΚΑ, ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ !

   
Το έχω ακούσει πριν από αρκετά χρόνια, και θα προσπαθήσω να σας το μεταφέρω, όχι αυτούσιο, αλλά με το ίδιο νόημα που το άκουσα.

    Πριν πολλά χρόνια, ένας Κινέζος Δάσκαλος , περιτριγυρισμένος από μαθητές του, τους έκανε μαθήματα ‘’περι ζωής’’ γενικώς. Μαζί του, είχε και έναν μαυροπίνακα με κιμωλία ( τη θυμάστε ???? )
    Δίνει τον πίνακα σε έναν μαθητή του, και του λέει.
Τσούνκ Τσέν, αυτός είναι ο πίνακας της ζωής μας. Γράψε το ‘’1’’ στον πίνακα
    Αυτός το γράφει.
    Ρωτάει έπειτα τους μαθητές του
Ποια πράγματα κατά την γνώμη σας είναι αυτά που θα σας κάνουν ευτυχισμένους ?
    Ένας μαθητής, του απαντά
Να έχω πολλά λεφτά, δάσκαλε.
Μάλιστα, Λο Μινχ, λεφτά ! Τσούνκ Τσέν, πρόσθεσε το ‘’0’’ στον πίνακα και κάνε το ‘’10’’.
    Υπακούει ο Τσούνκ Τσέν.
    Ένας άλλος μαθητής,του λέει.
Δάσκαλε , να έχω καλή και όμορφη γυναίκα.
Σύμφωνοι, Τάο Γκό, όμορφη γυναίκα. Τσούνκ Τσέν πρόσθεσε το ‘’0’’ στον πίνακα και κάνε το ‘’100’’
    Υπακούει ο Τσούνκ Τσέν.
    Άλλος πάλι μαθητής του λέει.
Να έχω πολλούς φίλους, να με αγαπούν και να διασκεδάζω μαζί τους.
Φυσικά, Τσού Λάι, φίλους. Τσούνκ Τσέν πρόσθεσε ακόμα ένα  ‘’0’’ στον πίνακα και κάνε το ‘’1000’’
    Όλοι σχεδόν οι μαθητές, έλεγαν την γνώμη τους και ο Δάσκαλος έλεγε στον Τσούνκ Τσέν να προσθέτει ‘’0’’ στον πίνακα.
    Οι μαθητές του, ζήτησαν να έχουν εξουσία, αξιώματα, ομορφιά, ιδιοκτησίες,  και πολλά άλλα που σκέφτηκαν.
    Έτσι, ο αριθμός στον πίνακα έγινε πολύ μεγάλος.
    Τότε τους λέει ο Δάσκαλος
Είδατε ότι στην αρχή, έγραψα το ‘’1’’ στον πίνακα. Αυτό, είναι η καλή μας υγεία.
    Λέει στον Τσούνκ Τσέν.
Τσούνκ Τσέν, σβύσε από τον πίνακα το ‘’1’’.
    Αμέσως, ο Τσούνκ Τσέν σβύνει το ‘’1’’.
    Παιρνει τον πίνακα ο Δάσκαλος, τον δείχνει στους μαθητές του και τους ρωτάει
Τι βλέπετε γραμμένο στον πίνακα της ζωής τώρα ?
    Οι μαθητές, βλέπουν μια μεγάλη σειρά από μηδενικά, και ένας του απαντάει.
Μηδενικά βλέπουμε, Δάσκαλε !
    Και τότε, ο σοφός Δάσκαλος λέει στους μαθητές του.
Αυτό ήταν το σημερινό μας μάθημα. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με την υγεία. Με το ‘’1’’. Τα υπόλοιπα αγαθά που μου περιγράψατε, προστίθενται σε αυτήν. Εάν δεν υπάρχει υγεία, δεν υπάρχει και το ‘’1’’, και όλα τα άλλα, γίνονται ‘’0’’ και δεν έχουν καμμία σημασία.
    Θα σας το έγραφα στα κινέζικα, αλλά μάλλον 2-3 δεν ξέρουν, οπότε ας αρκεστούμε στην ελληνική απόδοση

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ( ΙΙ )


 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ( ΙΙ )
 
    Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013, η συνάντηση των αποφοίτων του 4ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, τις απογευματινοβραδυνές ώρες, στο Θέατρο Κήπου.
    Δεν ξέρω τις προσδοκίες των διοργανωτών για την προσέλευση των παλιών αποφοίτων, πιστεύω όμως ότι ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ  ΠΩΣ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.

    Μαζεύτηκαν ΜΟΝΟΝ 600 ΑΤΟΜΑ ΠΕΡΙΠΟΥ.( Το μισοάδειο ποτήρι…)
    Μαζεύτηκε ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΘΟΣ  αποφοίτων που ξεπερνούσε τα 600 άτομα ( Το μισογεμάτο ποτήρι…)
    Η αλήθεια είναι, ότι μαζεύτηκε αρκετός αριθμός αποφοίτων, πάνω από 600, όλων των ηλικιών, με τον μεγαλύτερο να έχει ‘’βγάλει’’ το 4ο Γυμνάσιο το 1945 !
 
     Μην σας ξεγελά η φωτογραφία, βγήκε όσο ήταν μέρα, και πρίν από την τελική προσέλευσή μας. Νυχτερινή δεν μπορούσα να βγάλω.
    Από δικούς μου συμμαθητές, είδα μόνο τον Σάκη τον Βαχάρη.
    Το Γυμνάσιό μας, από τα παλαιότερα της πόλης , έβγαλε πολύ μεγάλες προσωπικότητες σε όλους τους τομείς. Δεν θα αναφέρω ονόματα, γιατί θα αδικήσω όσους δεν αναφερθούν. Χώρια που θα πάρει μερικές σελίδες για να τους γράψω.
    Στην εκδήλωση, τιμήθηκαν παλιοί καθηγητές μας ( όταν λέω ‘’μας’’, εννοώ όλες τις τάξεις αποφοίτων ) , υπερήλικοι αλλά θαλλεροί και λεβέντηδες, όπως τους θυμόμασταν. Βέβαια, τα χρόνια πέρασαν, και άφησαν αδιάψευστα σημάδια.
    Τιμήθηκαν επίσης απόφοιτοι με αξιοσημείωτη επαγγελματική καριέρα στην ζωή τους και αναγνωρίσιμοι τόσο από τους συμπολίτες μας στη Θεσσαλονίκη, όσο και από τους υπόλοιπους συμπατριώτες μας.
    Τους απενεμήθη ένα σημαδιακό βιβλίο. Το βιβλίο του Γιώργου Λυσσαρίδη’ΣΕ ΤΟΥΤΑ ΕΔΩ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ’’. Εμείς του 4ου Γυμνασίου, ξέρουμε πολύ καλά ποια μάρμαρα εννοεί. Τα μάρμαρα της πλατείας μπροστά από το Διοικητήριο, από όπου πέρασαν όλοι οι απόφοιτοι του 4ου Γυμνασίου, μαθαίνοντας τα μυστικά της μπάλλας ( Κούδας, Παπα’ι’ωάννου και άλλοι εξ ίσου άριστοι ποδοσφαιριστές ) ή προσπαθώντας να τα μάθουν ( ονομαστή η περίφημη’ντρίπλα ντουβαράκι’’, δηλαδή 1 – 2 με το τοιχείο ). Μα και όσοι δεν έπαιξαν μπάλλα, πέρασαν από εκεί στις καταθέσεις στεφάνων στις Εθνικές μας Επετείους.
    Όλοι όσοι τιμήθηκαν, πήραν το μικρόφωνο και μας έδωσαν λίγες από τις αστείρευτες μνήμες ‘’της εποχής τους’’, σαν καθηγητές ή μαθητές. Αν τους αφήναμε, ακόμα θα μιλούσαν, ΓΙΑ ΤΟ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ. Και έλεγα ότι μόνον εγώ θυμάμαι…
    Η εκδήλωση τέλειωσε μέσα σε μεγάλη συγκίνηση, δεν ήταν δυνατόν να γίνει διαφορετικά.
    Όλοι , δώσαμε τα στοιχεία μας, για την δημιουργία ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ενός Συνδέσμου Αποφοίτων του 4ου Γυμνασίου, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει πριν από δεκαετίες. Εύχομαι η προσπάθεια που ξεκινάει να ευοδωθεί. Εγώ θα είμαι παρών.
    Ακούγοντας τις αναμνήσεις, ασυναίσθητα περνούσαν από την μνήμη μου παρόμοιες καταστάσεις που ζήσαμε και στα δικά μας τα χρόνια. Πολύ θα ήθελα, εκείνη τη στιγμή, να πάρω και εγώ το μικρόφωνο, και να διηγηθώ μερικά περιστατικά και καταστάσεις της εποχής μου. Το ίδιο φαντάζομαι θα ήθελαν οι περισσότεροι. Εάν αυτό γινόταν, ΑΚΟΜΑ ΕΚΕΙ ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ.

    Κάποιο περιστατικό πριν 2,5 χρόνια, μου είχε φέρει τότε στο νού δικές μου αναμνήσεις από το 4ο Γυμνάσιο, και χωρίς να χάσω στιγμή, έγραψα μερικά πράγματα που έβαλα στο μπλόκ μου ( πατήστε στο  4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ) Σήμερα, θα προσπαθήσω ( χωρίς πολλή προσπάθεια ) να γράψω και για άλλες καταστάσεις και αναμνήσεις από τα χρόνια μου, από το 1961 μέχρι το 1967.

    Αλήθεια, ποιους είχαμε τότε καθηγητές ?
    Πρώτος ο Γυμνασιάρχης μας, ο Καλλινδέρης. Και μετά, τότε ήταν εκεί οι Παπαδόπουλος Βαγγέλης, Σπάνδος, Φουντουλάκης, Τοσουνίδης, Τσα’ι’ρίδης, Τσιτσιπλάμης, Λύτας, Βυζοπούλου, Ομπέση, Καρα’ι’σα΄ς, Χαρίσης ( ήταν παρών στην συγκέντρωση ), Φωκάς, Εσπιελίδου, και άλλοι που δεν θυμάμαι καλά γιατί ‘’δεν μας έκαναν μάθημα’’.
    Το 4ο  Γυμνάσιο τότε, όπως και πάντα, είχε από τις καλύτερες ομάδες μπάσκετ και βόλε’υ’ των γυμνασίων της Θεσσαλονίκης. Οι κυριώτεροι αντίπαλοί μας, ήταν  στο μεν μπάσκετ το 2ο Γυμνάσιο, στο δε βόλε’υ’ το ομογάλακτο 6ο Γυμνάσιο. Ομογάλακτο, γιατί πριν από πολλά χρόνια, μέχρι να γίνει το δικό του κτίριο, συστεγαζόταν μαζί μας.
    Το 1967 λοιπόν, στους αγώνες των σχολείων, παίζουμε μπάσκετ με το 2ο Γυμνάσιο. Διαιτητής ήταν ο καθηγητής του 6ου Γυμνασίου Καλογερόπουλος ( γυμναστής ). Χάσαμε τον αγώνα, αλλά όλοι ήμασταν απαρηγόρητοι όχι για την ήττα, αλλά γιατί προήλθε από τις αποφάσεις του διαιτητού, σφαγιαστικές κατά τη γνώμη μας.
    Σε μία εβδομάδα, στο ίδιο γήπεδο ( στη ΧΑΝΘ, τον ‘’Ναό’’ ) παίζαμε βόλε’υ’ με το 6ο Γυμνάσιο, με το οποίο λόγω Καλογερόπουλου οι σχέσεις μας δεν ήταν και ιδιαίτερα καλές. Προπονητής στο 6ο Γυμνάσιο , ο Καλογερόπουλος φυσικά. Από νωρίς είχαμε μαζευτεί στο γήπεδο, αποφασισμένοι, και με την εμφάνιση του Καλογερόπουλου άρχισαν οι αποδοκιμασίες, όχι και τόσο κόσμιες ομολογώ. Αποτέλεσμα ήταν με απαίτηση του 6ου Γυμνασίου, να αδειάσει το γήπεδο για να γίνει ο αγώνας. Πράγματι, βγήκαμε έξω, άρχισε ο αγώνας, αλλά εμείς αρχίσαμε να ξαναμπαίνουμε είτε από το βαρέλι στο μέρος προς το ανοιχτό της ΧΑΝΘ, ( όσοι ξέρουν, ξέρουν ) είτε σκαρφαλώνοντας στις σωλήνες των τεντών των καταστημάτων μπροστά στο γήπεδο. Εμείς μπαίναμε, εκείνοι μας κυνηγούσαν, μας έβγαζαν έξω την ώρα που άλλοι έμπαιναν με τον ίδιο τρόπο . Είμασταν καμμιά διακοσαριά, μεγάλος αριθμός για σχολικό. Δεν θυμάμαι το αποτέλεσμα του αγώνα, νομίζω χάσαμε, αλλά τα συμβάντα έμειναν για αρκετά χρόνια στην ιστορία.
    Άλλο αθλητικό τώρα. Πανθεσσαλονίκειοι αγώνες στίβου Μέσης Εκπαιδεύσεως, στο Καυταντζόγλειο.
Ήμουν και στην ομάδα στίβου, στα 100 μέτρα, αλλά δεύτερος του σχολείου, και στην σκυταλοδρομία 4 Χ100. Ο κάθε μαθητής – αθλητής, μπορούσε να πάρει μέρος σε δύο αγωνίσματα μόνον.
    Στα 100 μέτρα, έτρεξε  άλλος, που ήταν και καλύτερός μου. Όταν πλησίαζε η ώρα για τα 110 μέτρα εμπόδια, ο αθλητής μας κάτι έπαθε και δεν μπορούσε να τρέξει. Ο μόνος που μπορούσε να τον αντικαταστήσει, ήμουν εγώ, γιατί είχα μόνο ένα αγώνισμα. Σημειωτέον, ότι σε κάθε αγώνισμα, κάθε σχολείο μπορούσε να έχει έναν αθλητή. Μου λέει ο Λύτας, λοιπόν, ότι θα τρέξω εγώ, γιατί χρειαζόμασταν τους βαθμούς για την πρώτη θέση της βαθμολογίας. Αρκεί να τερμάτιζα μέχρι 6ος.
    Στην ζωή μου δεν είχα τρέξει εμπόδια ποτέ. Απλώς, έβλεπα πώς τρέχουν οι άλλοι. Ένας φίλος μου από άλλο γυμνάσιο , ο Κράλλης, αθλητής του ΒΑΟ στο αγώνισμα, προσπαθούσε να μου κάνει μαθήματα. Εμένα μου λές…
    Ήρθε η ώρα του αγώνα. Μπαίνουμε στην γραμμή, ξεκινάμε, στο πρώτο εμπόδιο ΠΡΩΤΟΣ  ΕΓΩ ! Στο δεύτερο εμπόδιο, ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ  ΕΓΩ!. Εμ, βέβαια, όταν θέλω μια ώρα να ανέβω και μια να κατέβω στο πήδημα του εμποδίου, αναμενόμενο, γιατί οι άλλοι ήξεραν. Και τότε, αρχίζουν τα θαύματα ! Ένας, μπερδεύεται στο επόμενο εμπόδιο, και κουτρουβαλιάζεται κάτω. Επάνω του, σκοντάφτει ακόμα ένας, κάτω και αυτός. Δυό εμπόδια παρακάτω, άλλον έναν τον πιάνει ‘’κλακαζ’’ και σταματάει. Και φτάνουμε στο τέλος , 5ος φυσικά εγώ ( μην ρωτάτε χρόνο ή διαφορά, δεν κάνει…), πήραμε τους βαθμούς μας και στην βαθμολογία ΠΡΩΤΟ ΤΟ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ! Έτσι έπρεπε ! Χαμός…..
    Στα διαλείματα, παίζαμε μπάσκετ στο υπόστεγο. Σημειωτέον, ότι το γήπεδο ήταν ( και είναι ) μικρό, οι δε μπασκέτες στερεωμένες στους τοίχους, σε 30 με 40 εκατοστά. Μεγαλύτερος από εμάς, τέλειωσε το 1966, ήταν ο Χατζησταύρου, που έπαιξε στον Άρη και στην Εθνική Ενόπλων. Πολύ μεγάλο ταλέντο. Όταν παιζαμε, ο Χατζησταύρου έκανε ‘’μπάσιμο’’ και για να μην χτυπήσει στον τοίχο, άπλωνε το πόδι του και με το πέλμα στηριζόταν στον τοίχο. Λίγο χαμηλότερα από την μπασκέτα. Έ, λοιπόν, τα αποτυπώματά του έμειναν εκεί, και εγώ δεν ξέρω για πόσο καιρό. Προφανώς, μέχρι που έβαψαν τον τοίχο.
    Στο σχολείο, δεν είχαμε κυλικείο. Για κολατσιό, παίρναμε από το σπίτι κανένα σάντουιτς με εκείνο το λαχταριστό σαλάμι του κουτιού’ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ – ΠΑΣΣΙΑΣ’’. Κάποιοι όμως, προτιμούσαν τα ψωμάκια με λουκάνικο ,αλατοπίπερο και μουστάρδα. Έξω ακριβώς από την πόρτα του σχολείου, καθημερινά και συνεχώς, ήταν ένας με καροτσάκι που τα πουλούσε. Κάγκελα εκεί, δεν υπήρχαν, η πόρτα ήταν σιδερένια και ολόκληρη, και κλειδωμένη μέχρι να σχολάσουμε. Βρήκαμε και εμείς, και πριν από εμάς οι προηγούμενοι, και μετά από εμάς οι επόμενοι, μια τρύπα στη θέση της κλειδαριάς και από εκεί τα παίρναμε. Ά, από εκεί παίρναμε και το σάμαλι, μισή δραχμή το κομμάτι.
    Άχ, εκείνο το τεφτεράκι του Φουντουλάκη…και του Τοσουνίδη….Μόλις το άνοιγαν, μας έπιανε σύγκρυο, μέχρι να σηκώσει κάποιον μετά από εμάς. Τότε, ηρεμούσαμε…
    Με τον Παπαδόπουλο πάλι, τον ένα και μοναδικό ΒΑΓΓΕΛΗ ? Σηκωνόμασταν στην έδρα για να διαβάσουμε και να μεταφράσουμε αρχαία, και στην διπλανή σελίδα είχαμε κομμένη τη σελίδα από την μετάφραση του Ρώσση ( εκείνα τα ρόζ βιβλιαράκια ). Ο Βαγγέλης, έκανε πως δεν καταλάβαινε.
    Ως συνήθως, στο μάθημά του, επικρατούσε αρκετή φασαρία στην τάξη. Μια μέρα, για πλάκα, αποφασίσαμε να κάμουμε όλοι απόλυτη σιωπή. Ετσι και έγινε. Έρχεται ο Βαγγέλης , αρχίζει το μάθημα, κοντοστέκεται….Ξαναρχίζει, ξανακοντοστέκεται…Στο τέλος, δεν μπορεί άλλο και αναφωνεί.’’Κάντε και λίγη φασαρία παιδιά, έτσι δεν μπορώ να κάνω μάθημα’’. Φυσικά, ‘’υπακούσαμε’’…
    Μια άλλη φορά πάλι, στον Βαγγέλη πάντα, είχαμε κολλήσει ένα γραμματόσημο στον τοίχο, κοντά στην έδρα. Και ενώ γινόταν το μάθημα, ο Τάκης ο Παπάνας σηκώνεται , πηγαίνει στο γραμματόσημο, και κάνει πως προσπαθεί να το ξεκολλήσει ξύνοντάς το με το νύχι του. Ο Βαγγέλης τον βλέπει εμβρόντητος. ‘’Τι κάνεις εκεί, Παπάνα ?’’ Και ο Παπάνας, απολογητικός. ‘’Με ενοχλεί, κύριε καθηγητά…!’’. Τον κυνηγάει στην κυριολεξία ο Βαγγέλης, τον βγάζει έξω από την τάξη, άλλο που δεν θέλαμε εμείς για χαβαλέ.
    Στο υπόγειο, ήταν  (και είναι ) οι τουαλέτες. Στην άκρη, δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο. Ήταν στο τέλος ενός διαδρόμου, που ξεκινούσε από την είσοδο του σχολείου, και πήγαινε γύρω – γύρω μέχρι το τέλος. Για να απομονωθεί το υπόλοιπο υπόγειο από τις τουαλέτες, είχε τοποθετηθεί ένα σταθερό χώρισμα με κόντρα πλακέ, αν θυμάμαι καλά. Οι τουαλέτες, λοιπόν, ήταν το ‘’ΚΑΠΝΙΣΤΗΡΙΟ’’ για τους θεριακλήδες, που απολάμβαναν το τσιγαράκι τους στα διαλείμματα ανάμεσα στην ουρία και την σκατε’ι’νη. Σε αυτό το χώρισμα, υπήρχε μια τρύπα διαμέτρου 3-4 εκατοστών, στην οποία ερχόταν ένας καθηγητής ( ο Τσα’ι’ρίδης μάλλον ), ‘’τσιμπούσε’’ από εκεί αυτούς που κάπνιζαν, και την επομένη είχαν διήμερη αποβολή’γιατί κάπνιζαν στο σχολείο’’.
    Αυτό, το κατάλαβαν οι ‘’δικοί μας’’ και αποφάσισαν να του κάνουν μία πλάκα, όχι και τόσο κομψή.
    Έφερε ένας ένα νεροπίστολο με αλατόνερο, και περίμενε κοντά στην τρύπα, στο πλάι, χωρίς να φαίνεται. Μόλις η τρύπα ‘’σκοτείνιασε’’, σημάδι πως ήταν κάποιος από πίσω, έριξε μια καλή ριπή με αλατόνερο. Φαίνεται ότι ο διπλός στόχος επετεύχθει, γιατί η τρύπα έπαψε να μας ενοχλει.
    Αστείρευτες αναμνήσεις από το 4ο Γυμνάσιο …Όλοι έχουμε πολλά να διηγηθούμε. Όμως, αρκετά για σήμερα. Έχουμε ακόμα περισσότερα να πούμε, την επόμενη φορά.