Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ?

   
     Τελικά, έγινε την περασμένη Δευτέρα η πολυθρύλητη συνάντηση του Συντονιστικού όλων των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών πάσης φύσεως, με τον πρωθυπουργό.
    Περίμενα μια ολόκληρη εβδομάδα να ασχοληθώ με το θέμα, σε αναμονή όλων των ανακοινώσεων, ενημερώσεων κτλ από όλους τους εμπλεκόμενους και μη. Περίμενα να ξεθυμάνει και η οργή μου για τα τεκταινόμενα, για να ασχοληθώ με την μεγαλύτερη δυνατή ψυχραιμία πάνω στο θέμα.
    Από όλα τα απολύτως δίκαια αιτήματα, ΜΟΝΟ ΕΝΑ έγινε δεκτό, αυτό που αφορά την εργασία των αποστράτων. Όλα τα άλλα, ΘΑ ΜΕΛΕΤΗΘΟΥΝ !. Δηλαδή, μέχρι τώρα, ήταν ‘’αμελέτητα’’!
    Οι ανακοινώσεις κτλ πάνω στην συνάντηση, ήταν όλων των ειδών. Οργισμένες, σκωπτικές, συγκρατημένες, ακραίες κτλ. Κάποιες δε, ήταν και κομματικά χρωματισμένες. Ήταν δυνατόν να μην υπάρχουν και αυτά ?
    Στην αρχή οργίστηκα με τις απαντήσεις των ‘’κυβερνώντων’’ και τις δικαιολογίες τους.   Μετά όμως, αναλογίστηκα ότι απλώς επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις μου για αυτήν την περίφημη συνάντηση, προβλέψεις που διατύπωσα χωρίς κανένα δισταγμό. Εάν τα αποτελέσματά της παιζόταν στο ‘’ΣΤΟΙΧΗΜΑ’’, θα είχα κερδίσει οπωσδήποτε. Επειδή όμως ήταν απλό θέμα λογικής, μαζί μου θα είχε κερδίσει και το σύνολο όσων στοιχημάτιζαν. Η υπόθεση ήταν ΣΤΑΝΤΑΡ ΑΣΣΟΣ !
    Ας σοβαρευτούμε όμως και ας μην ποδοσφαιροποιούμε τα γεγονότα, αν και έχουν κοινές συνισταμένες.
    Τι πιστεύαμε δηλαδή ? Ότι θα αναγνωριζόταν τα λάθη στους υπολογισμούς των συντάξεων και μισθών, στις εξωφρενικές περικοπές, στα επελθόντα και επερχόμενα χαράτσια κτλ ? Γιατί, ας μην αυταπατώμεθα. Παρά τις διαβεβαιώσεις προς όλους ότι τελειώσαμε εδώ, είμαι σίγουρος ότι ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ! Η βίαιη φτωχοποίηση, έχει ακόμα πολύ μέλλον. Την ‘’τακτική του σαλαμιού’’ την ξέρετε ? Σίγουρα ναι, και όσοι δεν την ξέρετε, την φαντάζεστε…
    Ήταν δεδομένο, ότι η συνάντηση έγινε για κατευνασμό και δημιουργία ευμενών εντυπώσεων προς την κυβέρνηση ( τρομάρα της ), ότι για πρώτη φορά πρωθυπουργός δέχεται να συναντηθεί με απόστρατους αξιωματικούς που διεκδικούν κάποια δίκαιά τους.  Μεγάλη μας τιμή….
    Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ τόσο μεγάλα θέματα, που για την επίλυσή τους ήταν απαραίτητη μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Έτσι θυμάμαι, τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια που έχω προσωπική γνώση και μνήμη.
    Αυτές οι απάνθρωπες περικοπές πονούν και εξοργίζουν. Θα εξόργιζαν πολύ λιγώτερο όμως, εάν αντί για 50% περίπου μειώσεις, ήταν 60%, αλλα ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ και με εξομοίωση των μισθών και συντάξεων. Θα υπήρχε το αμάχητο επιχείρημα ‘’δεν εχουμε λεφτα, ρε παιδια, τι να κανουμε ?’’. Θα μας ερχόταν δύσκολο, θα μας ‘’ρήμαζε’’ περισσότερο, αλλα θα το δεχόμασταν, αφού θα αφορούσε ΟΛΟΥΣ. Δυστυχώς, και εδώ φαίνεται η σκοπιμότητα, οι περικοπές και μειώσεις δεν είναι ίδιες προς όλους. Καθημερινά βγαίνουν στο φώς καινούρια στοιχεία για τις αποδοχές κάποιων άλλων φορέων του δημοσίου.  Ελάχιστες περικοπές, και αυτές επιστρέφουν στην τσέπη από την πίσω πόρτα, μυστηριωδώς…..
    Νωπά τα παραδείγματα, όπως των υπαλλήλων της Βουλής. Απείλησαν ότι θα διακόψουν την συνεδρίαση, και ο αξιότιμος υπουργός οικονομικών απέσυρε το Νομοσχέδιο που τους αφορούσε. Τι το γράφω τώρα, όλοι το θυμάστε.
    Μην το ψάχνετε, φίλοι μου. Όλα όσα έγιναν, στον κύκλο των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν απόλυτη σκοπιμότητα και τυφλή εκδικητικότητα. Το ξανάγραψα, ότι από το 1974 και εδώ, για ΟΛΟΥΣ τους πολιτικούς, ο εχθρός δεν ήταν οι Τούρκοι, Κινέζοι, Αλβανοί κτλ, αλλα ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ !
    Ποτέ δεν μπόρεσαν να ‘’χωνέψουν’’ ότι τους είχε κόψει την ‘’κουτάλα’’ για επτά χρόνια.  Ήρθε η ώρα να πάρουν την ‘’ρεβάνς’’, και μέχρι τώρα το καταφέρνουν με απόλυτη επιτυχία. Σε αυτό, βοηθούμε και εμείς οι ίδιοι, με την καρτερικότητα, φιλοπατρία και ‘’υποταγή στους Νόμους και τα ψηφίσματα του Κράτους’’.
     Αυτό δεν λέει ο Όρκος μας ? Είμαστε πλέον οι μοναδικοί που τον τηρούμε.
    Πήγαν λοιπόν οι δικοί μας, για την συνάντηση και συζήτηση με τον πρωθυπουργό.
    Γιατί πήγαν? Για να τον ενημερώσουν πάνω στα προβλήματα ? Νομίζουμε ότι δεν τα ξέρει ? Ολόκληρο επιτελείο έχει για ενημέρωση, και επιπλέον δεν είναι βλάκας. Από την αρχή το αποτέλεσμα ήταν δεδομένο.
    Αυτού του είδους τις συναντήσεις, δεν τις καταλαβαίνω. Γίνονται, μόνο εάν υπάρχει διάθεση για συζήτηση και διαπραγμάτευση.
    ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ…..μεγάλη λέξη ! Ξέρετε πως γίνεται ? Διαβάστε παρακάτω δύο εικονικά παραδείγματα.
ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
’Θέλουμε αύξηση 20% γιατί είμαστε όμορφοι και θέλουμε να στείλουμε τα παιδιά μας στο ΧΑΡΒΑΡΤ και το ΚΑΙΜΠΡΙΤΖ.’’ ( λέμε τώρα…..)
’Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται ‘’.
’Εμείς επιμένουμε’’
‘’ΟΧΙ !’’.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
’Θέλουμε αύξηση 20% γιατί είμαστε όμορφοι και θέλουμε να στείλουμε τα παιδιά μας στο ΧΑΡΒΑΡΤ και το ΚΑΙΜΠΡΙΤΖ.’’
‘’Πολλά ζητάτε, ρε παιδιά. Μπορώ να σας δώσω μόνο 5%’’.
‘’Δεν γίνεται, άντε να κατέβουμε στις απαιτήσεις μας και να ας δώσεις 17%’’
‘’Δεν μπορώ, σας λέω. Δεν υπάρχουν λεφτά. Άντε να σας δώσω 8%, όχι παραπάνω’’.
‘’Κατανοούμε τα προβλήματα και τις δυσχέρειες, και θέλουμε και εμείς να συμβάλουμε στην επίτευξη των στόχων. Για το λόγο αυτό, μπορούμε να περιοριστούμε στο 14%’’.
‘’Σας είπα, δεν γίνεται. Μόνο 8% μπορώ να δώσω’’.
‘’Εμείς θέλουμε 14% και επιμένουμε. Εάν δεν τα πάρουμε, από αύριο το πρω’ί’, θα κλείσουν τα λιμάνια ( ή κατά περίπτωση ‘’θα κλείσουν οι δρόμοι’’, ‘’θα κατεβάσουμε τους διακόπτες’’, ‘’θα διακόψουμε την συνεδρίαση’’ και άλλα παρόμοια )
‘’Μας εκβιάζετε ! Τέλος πάντων, θα σας δώσω 10%, ούτε δραχμή περισσότερο’’.
’Συμφωνούμε λοιπόν, θα μας δώσεις 10%’’
    Κάπως έτσι λοιπόν γίνονται οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Εάν δεν εμπεριέχεται σε αυτές, έστω και καλυμένα, το στοιχείο του ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ ( δεν σας αρέσει η λέξη, έτσι ? ) είναι άσκοπες.
    Την προηγούμενη Δευτέρα, λοιπόν, εφαρμόστηκε το ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, όπως ήταν αναμενόμενο.
    Θα μπορούσε να εφαρμοσθεί το ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ? Σαφώς και όχι. Πώς θα ‘’εκβιάζαμε’’ ? Θα κάνουν οι ΕΔ απεργία ? Θα ανοίξουν τα σύνορα ? Κάτι άλλο παρεμφερές ? Άλλο που δεν θέλουν οι…’’εταίροι’’ μας γιατί από ότι φαίνετα, αυτό επιδιώκεται εδώ και καιρό. Θα τους κάνουμε τη χάρη ????
    Βέβαια, το αποτέλεσμα της συνάντησης θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικό, εάν πήγαιναν στην συνάντηση όχι με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, με ταξί ή με ΙΧ αλλα με κανένα LEOPARD…..άντε και Μ-48….την ίδια δουλειά κάνει!
    Με αυτό το τελευταίο αγανακτήσατε έ ? Και δεν έχετε αγανακτήσει μέχρι τώρα ? Ας το σταματήσουμε εδώ.
    Αύριο Δευτέρα, λοιπόν, ξανασυναντιώνται όλες οι Ενώσεις κτλ, για ‘να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συναποφασίσουν ενιαίους τρόπους δράσης’’.
Ποιοι θα είναι αυτοί οι τρόποι ?
Θα κάνουμε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας? Και που τις κάναμε μέχρι τώρα, τι έγινε ?
Θα τους απειλήσουμε ότι δεν θα τους ξαναψηφίσουμε ? Σιγά το γλόμπο, είναι και πολυέλαιος ! Εμείς οι ίδιοι, σαν πρόβατα, θα τους ξαναψηφίσουμε, ‘’για να αποφύγουμε τα χειρότερα’’.
Θα κατασκηνώσουμε μπροστά στη Βουλή ? Θα πέσει το ξύλο της αρκούδας, άσε πάλι που θα μας κάνουν και συλλήψεις για καταστροφή δημόσιας περιουσίας, από το στήσιμο των σκηνών με πασαλάκια που θα τρυπήσουν την άσφαλτο ή τα μάρμαρα…
Θα στείλουμε ψηφίσματα ? Ωραία, γιατί τους τέλειωσε το χαρτί υγείας και κάνουν οικονομία.
Τι άλλο ? Πέστε μου , ΤΙ ?????
   Θα ήταν παράλειψη από μέρους μου, εάν στην κατάντια που έχουμε φτάσει, δεν εξήρα την συμβολή εμών των ιδίων, και ιδιαίτερα όλων σχεδόν όσων ‘’κατέλαβαν τα ύψιστα αξιώματα’’ ( έτσι δεν ευχόμασταν στις προαγωγές ? ) ανεμίζοντας μια πράσινη ή γαλάζια σημαία σε ένδειξη κομματικοφροσύνης.
Η ‘’καρέκλα’’ ήταν καλή, αλλά όση κόλλα και να έβαλαν, κάποτε ξεκόλλησαν. Σήμερα, ή είναι εξαφανισμένοι στα Τάρταρα της εκτιμήσεως των συναδέλφων, ή εξαργύρωσαν τα ‘’γραμμάτιά’’ τους με πρόσκαιρες λαμογοθέσεις. Κάποιους πάλι, τους περιμέναμε λέοντες και εμφανίστηκαν γατάκια του καναπέ. Χαλάλι τους.
     Η όλη υπόθεση, είναι σαν μία αρχαία ελληνική τραγωδία του Ευρυπίδη. Μόνο που τότε εμφανιζόταν πάντοτε ο ‘’από μηχανής θεός’’, ‘’περαίνων την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν’’.