Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ

   
  
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου η επετειακή εκδήλωση στο ΒΙΤΣΙ, ( μνημόσυνο πεσόντων κατά τον αντισυμμοριακό αγώνα ), που διοργανώθηκε όπως κάθε χρόνο από την Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.

    Στην εκδήλωση παρευρέθη πλήθος κόσμου, περι τις 3.000 άτομα, σύμφωνα με τις οπτικές εκτιμήσεις μου, αλλά και την καταμέτρηση τουλάχιστον 40 λεωφορείων από όλες τις πόλεις της Βορείου Ελλάδος, καθώς και πολλών ΙΧ οχημάτων.
    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα που επισυνάπτεται, σε κατάφορτη από συγκίνηση ατμόσφαιρα.
    Παρευρέθηκαν, εκτός από το μεγάλο πλήθος, εκπρόσωποι των κομμάτων ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΛΑΟΣ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, και πολλές Εθνικές Οργανώσεις, από ό τι μπόρεσα να διακρίνω. Αν παρέλειψα και καμμία, έ, δεν πήρα και παρουσίες…
    Εντύπωση προκάλεσε η μεγάλη συμμετοχή μελών της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ που διακρίθηκαν για την ‘’ζωηρότητά ‘’ τους.
    Με μεγάλη συγκίνηση, ο υπέργηρος Στρατηγός εα Γεώργιος Παπαδόπουλος, που συμμετείχε στις μάχες του 1946 – 49  , εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.
    Η εκδήλωση, διοργανώνεται κάθε χρόνο στο ΓΡΑΜΜΟ και το ΒΙΤΣΙ, την πρώτη Κυριακή μετά την 29η Αυγούστου, επέτειο της συντριβής των κομμουνιστοσυμμοριτών το 1949 σε αυτά τα βουνά, με τις επιχειρήσεις ‘’ΠΥΡΣΟΣ’’ , που σήμανε και το τέλος του συμμοριτοπολέμου.
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
    Περίμενα 2 ημέρες, για να διαβάσω ή να δώ σε κάποιο από τα ΜΜΕ, έστω και την παραμικρή ενημέρωση για την εκδήλωση. Κανένα, δεν ανέφερε το παραμικρό, λες και είχαν μια ‘’αόρατη διαταγή’’ ΑΝΩΘΕΝ , να μην καλύψουν, ούτε και να αναφερθούν σε αυτήν. Μετά από αυτό, θεώρησα καθήκον μου, με τις λιγοστές ερασιτεχνικές μου ικανότητες στην δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ, να προσπαθήσω να κάνω αυτά που δεν έκαναν αυτοί που έπρεπε.
    Υπήρχε λιγοστή Αστυνομική δύναμη, σε μεγάλη απόσταση από τον χώρο της τελετής, περι τα 200 μέτρα, η οποία δεν χρειάστηκε να επέμβει σε καμμία περίπτωση.
    Επειδή δεν τα πάω καλά με τα ονόματα, και δεν θέλω να παραλείψω κανέναν, δεν θα αναφερθώ στους παρευρεθέντες, προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Δεν θα παραλείψω όμως να σημειώσω την παρουσία του υπέργηρου Στρατηγού Κόρκα, ο οποίος παρευρίσκεται κάθε χρόνο, και ο οποίος πολέμησε σε εκείνες τις επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού.
    Η παρουσία της βουλευτού της ΝΔ, δημιούργησε μεγάλη ένταση και αποδοκιμασίες από τα ‘’ένστολα’’ μέλη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, με αποτέλεσμα, για την συνέχιση και περαίωση της τελετής, να αναγκασθεί να αποχωρήσει ‘’ με άκομψο τρόπο’’ εν μέσω αποδοκιμασιών.
    Ο καλός καιρός, ήταν αρωγός των διοργανωτών, παρά τις προβλέψεις της ΕΜΥ για αέρα και πιθανή βροχή.
    Όπως σε κάθε συγκέντρωση, οποιουδήποτε είδους, δεν έλλειψαν και οι πάγκοι των πανηγυρτζήδων λιανοπωλητών που πουλούσαν σουβλάκια, φασόλια, μέλι, ρίγανη κτλ, κατά μήκος του δρόμου προς τα λεωφορεία.
    Επιβλητική η παρουσία των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών όλων των πόλεων της ΒΕ, όπως έγραψα παραπάνω.
    Ιδιαίτερα επιβλητική και πολυάριθμη ήταν η παρουσία των μελών της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Τους άφησα τελευταίους, για κάποιες παρατηρήσεις.
               Είναι γνωστό, ότι στους κρίσιμους καιρούς που ζούμε, οι πρακτικές τους σε διάφορα θέματα, βρίσκουν σύμφωνους πολλούς Έλληνες, αν και δεν ανήκουν σε αυτήν. Όμως, πρέπει να πάρουν αρκετά μαθήματα, για τον τρόπο συμμετοχής και συμπεριφοράς σε εκδηλώσεις εθνικών επετείων, στις οποίες στο κάτω – κάτω της γραφής συμφωνούν, και ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν ‘’αντίπαλοι’’. Οι συνεχείς φωνασκίες, οι συνεχείς διακοπές της τελετής με συνθήματα και άλλα παρόμοια, δηλώνουν βέβαια μετ’ επιτάσεως την παρουσία τους, αλλα συγχρόνως μειώνουν και τις όποιες συμπάθειες προς αυτήν. Πρέπει να μάθουν πότε σιωπούμε, πότε καθόμαστε ΄΄ΠΡΟΣΟΧΗ’’, πότε επευφημούμε, αποδοκιμάζουμε, διαμαρτυρόμαστε ή ζητωκραυγάζουμε. Αυτά είναι απαραίτητα μαθήματα, που κάποιος πρέπει να τους τα κάνει.
    Σημειωτέον, ότι δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό επεισόδιο, ούτε κάν διαπληκτισμός, εκτός από την περίπτωση της απαιτήσεως να απομακρυνθεί η βουλευτής της ΝΔ, όπως και έγινε.
    Ελπίζω να σας έδωσα μία εικόνα από τον εορτασμό, μια και όπως είπαμε παραπάνω, τα ΜΜΕ, κρατικά ή μη, προσπάθησαν με την αγνόηση να απαξιώσουν την εκδήλωση, πράγμα που πιστεύω ότι δεν κατάφεραν.
    Για καλύτερη εκτίμηση, μπορείτε να δείτε παρακάτω κάποιες φωτογραφίες από την όλη τελετή.