Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ…

ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ…
 Μόλις λίγες μέρες πέρασαν από τότε που ‘’έβαλα το σπαθί στη θήκη’’, και  να που πάλι αναγκάζομαι να ‘’ξιφουλκίσω’’ σαν γνήσιος σύγχρονος Δον Κιχώτης.  Αυτή τη φορά, δεν υπάρχουν παρανοήσεις, πρωθύστερα, και άλλα παρεμφερή σε ότι αφορά αυτά που ισχύουν.
      Βέβαια, κάτι είχε πάρει το αυτί μου, αλλά δυστυχώς δεν έδωσα και μεγάλη σημασία, γιατί θεώρησα ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνεται.
    Έλα όμως που γίνεται!
    Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
    Προχτές, πέρασα από την Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, για να ρωτήσω τις διαδικασίες που ισχύουν τώρα, σχετικά με την διάθεση κάποιου χώρου της Λέσχης σε Αξιωματικό εα, προκειμένου να πραγματοποιήσει μία εκδήλωση ( γαμήλια δεξίωση, διάλεξη, γεύμα επετείου κτλ.) Στην περίπτωσή μου, ήθελα να παραθέσω γεύμα με την ευκαιρία της βαπτίσεως του εγγονού μου.
    Πρίν συνεχίσω, θα ήταν καλό να ενημερώσω ότι για μία πενταετία ( 1990 – 1995 ) στα πλαίσια των καθηκόντων μου στο Γ’ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ /7ο ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ που είχα την τύχη να υπηρετώ, ήμουν ο μοναδικός χειριστής του συγκεκριμένου θέματος.
    Επισκέφθηκα λοιπόν τον Διευθυντή της ΛΑΦΘ, ο οποίος ευγενέστατα και με κάθε καλή διάθεση, με ενημέρωσε για τα ισχύοντα.
    Εκείνο που κόντεψε να με τρελάνει ήταν το ότι το δικαίωμα διαθέσεως της ΛΑΦΘ, έχει γίνει 150 ΕΥΡΩ για εκδήλωση με μέχρι 100 προσκεκλημένους, από εκεί και πέρα δε, αυξάνει 1,5 ΕΥΡΩ για κάθε άτομο!
    Σε ερώτησή μου, γιατί το ποσό έχει αυξηθεί τόσο πολύ, ο Διευθυντής της ΛΑΦΘ με ενημέρωσε ότι αυτό έγινε για να αυξηθούν οι πόροι του ΕΚΟΕΜΣ, στο οποίο και διατίθεται ολόκληρο σχεδόν το ποσό.
    Ευχαρίστησα τον Διευθυντή της ΛΑΦΘ για την ενημέρωση, όπως και για τις υπόλοιπες λεπτομέρειες, και έφυγα αποφασισμένος να ‘’ρίξω μια ματιά’’ στο θέμα, το οποίο φαινόταν παρανο’ι’κό.
    Ήδη, όταν έφτασα στο σπίτι μου, είχα αποφασίσει να τα βάλω και πάλι με ανεμόμυλους, αφού γίγαντες δεν έβλεπα μπροστά μου.
    Για να διευκρινίσω το ‘’ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ’’, επικοινώνησα με το αρμόδιο γραφείο του Γ’ ΣΣ και αφού επιβεβαίωσα το ποσό, ρώτησα εάν αυτό καθορίζεται από διαταγή προ’ι’σταμένου κλιμακίου  ( ΓΕΣ, ΓΕΕΘΑ ) ή από το Σώμα Στρατού. Η απάντηση ήταν ότι έχει καθορισθεί από το Σώμα Στρατού.
    Πριν πάμε παρακάτω, μια χρήσιμη παρένθεση. Η Παγία Διαταγή του Σώματος Στρατού, αυτή που ίσχυε τουλάχιστον μέχρι το 1996 και στην οποία είχα βάλει το ‘’χεράκι’’ μου, προέβλεπε διάφορες τιμές διαθέσεως της ΛΑΦΘ , ανάλογα με την ιδιότητα του αιτούντος. Άλλη τιμή ήταν για Στρατιωτικούς Συλλόγους και Συνδέσμους, καθώς και για  εε και εα αξιωματικούς, και άλλη, αρκετά αυξημένη, για λοιπούς αιτούντες.
    Εδώ, θα μπορούσα να αρχίσω τις άκομψες εκφράσεις, για τους εμπνευστές αυτού του ατοπήματος κατά την γνώμη μου, αλλά δεν θα προσέθεταν τίποτα το ουσιαστικό, παρά θα συντελούσαν στην εκτόνωση της οργής και  αγανακτήσεώς μου , και πέραν τούτου ΟΥΔΕΝ.
    Προτιμώ λοιπόν, να επισημάνω ότι αγγίζει τα όρια της παράνοιας, να πληρώνουν τόσο αυξημένο ποσό σαν ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΛΕΣΧΗΣ, οι ίδιοι οι Στρατιωτικοί, για να τους το δώσουν πίσω μέσω του ΕΚΟΕΜΣ. Μάλλον πλάκα θα κάνουμε.
    Το να ισχύει αυξημένο τιμολόγιο για διαθέσεις σε άτομα ή συλλόγους που δεν έχουν σχέση με το Στρατό, το καταλαβαίνω και θα επικροτούσα κάτι τέτοιο. Σήμερα όμως, με τις παρούσες καταστάσεις όπως έχουν διαμορφωθεί, το ποσό των 150 ΕΥΡΩ, για τους εε και εα αξιωματικούς, είναι όχι μόνο άδικο και  υπέρογκο, αλλά παρανο’ι’κό.
    Και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ευτραπελισμός, μία εικονική περίπτωση όπως παρακάτω.
    Ένας εα αξιωματικός, ζητά την διάθεση της ΛΑΦΘ για παράθεση γεύματος σε 50 ας πούμε συναδέλφους του ( με τις συζύγους τους). Πέρα από το οποιοδήποτε κόστος του γεύματος, θα πρέπει να πληρώσει και 150 ΕΥΡΩ ‘’κερατιάτικα’’. Κάτι σαν τα…διόδια!
    Ο ίδιος εα αξιωματικός, εάν δεν ζητήσει την διάθεση της ΛΑΦΘ, αλλά πάει για το παραπάνω γεύμα με τους παραπάνω συναδέλφους, θα πληρώσει ΜΟΝΟ ΤΟ ΓΕΥΜΑ, χωρίς ‘’κερατιάτικα’’, αφού όλοι είναι δικαιούμενοι εισόδου. Έ, βγάλτε συμπέρασμα τώρα…
    Ελπίζω οι υπεύθυνοι, να αναλογισθούν το λάθος τους και να αναπροσαρμόσουν τις τιμές διαθέσεως.   Μπορούν βέβαια, να τις κάνουν και 500 ΕΥΡΩ, οπότε δεν θα πηγαίνει κανείς και θα βρούν και την ησυχία τους….
    Προσωπικά, θα παρακολουθήσω από πολύ κοντά την εξέλιξη του εν λόγω θέματος, και ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω. Με άλλα λόγια, το σπαθί δεν μπήκε στην θήκη ακόμα.
    Ευελπιστώ οτι, ανάμεσα σε αυτούς που θα διαβάσουν το παρόν, να είναι και κάποιοι που έχουν την εξουσία ή και την ευθύνη ακόμα, να παρέμβουν προς την σωστή κατεύθυνση, όπως η ΕΑΑΣ και το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ/ΕΑΑΣ. Ίδωμεν.
Ανδρέας Μελεζιάδης

Συνταγματάρχης εα