Κυριακή 18 Μαΐου 2014

ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Ή ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ?

ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ  Ή ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ?
    Κυριακή εκλογών σήμερα,  και τώρα είναι μεσημέρι. Ακόμα, δεν πήγα να ψηφίσω, έχω χρόνο. Όχι ότι το σκέφτομαι, κάθε άλλο. ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ!
    Στα μικρά μέρη, οι προβληματισμοί είναι λιγώτεροι, οι υποψήφιοι λιγώτεροι, και ‘όλοι ξέρουν όλους’’, οπότε η επιλογή είναι σχετικά εύκολη.
    Στα μεγάλα μέρη όμως, όπως π.χ. στην Θεσσαλονίκη την πατρίδα μου όπου μένω , τα πράγματα είναι κάπως μπερδεμένα.
    Πολλοί συνδυασμοί, πολλοί υποψήφιοι, και πιθανόν τους αξιώτερους από αυτούς να μην τους γνωρίζουμε, οπότε μάλλον θα αδικηθούν. Μακάρι να γίνει το αντίθετο.
    Ξέρουμε τον απερχόμενο  και αποτιμούμε θετικά ή αρνητικά το έργο του, ξέρουμε και 1-2 βασικούς διεκδικητές, και αυτό είναι όλο κι όλο.
    Όσο για τους επιμέρους υποψηφίους?  Από ότι είδα, από αυτά που μου έστειλαν, το κάθε ψηφοδέλτιο είναι 78 εκατοστά. Το μέτρησα. Άντε να διαλέξεις από αυτό. Κάποιον γνωστό, κάποιον που σου είπαν ότι είναι ‘’καλός’’, κάποιον του οποίου το όνομα κάτι σου θυμίζει, ό τι γίνεται δηλαδή κάθε φορά. Και έτσι θα πάει η σημερινή μέρα.  Αρκεί να ξεφύγουμε από τα καταστροφικά ‘’χρώματα’’, τα κόμματα δηλαδή, που πατρονάρουν κάποιους υποψηφίους, και να επιλέξουμε με κριτήρια ‘’εκτός κομματικής πειθαρχίας’’. Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι υποστηρίζονται από τις πέρίφημες ‘’φατρίες’’ είναι ακατάλληλοι. Μερικοί μάλιστα, είναι απολύτως αξιόλογοι. Ποιοι ? ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ !
    Το βράδυ, θα γίνει η περίφημη ‘’νεκροψία’’. Δεν θα την παρακολουθήσω, έχω σπουδαιότερα πράγματα να κάνω. Ο καιρός που ‘’καρφωνόμασταν’’ στο ραδιόφωνο με χαρτί και μολύβι και γράφαμε… γράφαμε… και μακάρι να ξέραμε ΤΙ και ΓΙΑΤΙ το γράφαμε, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Και όταν κάποια στιγμή έδιναν κάποια ‘’ συγκεντρωτικά αποτελέσματα ΄΄,  αρχίζαμε τα σχόλια, τις προβλέψεις, τους καυγάδες και ούτω καθ’ εξής.
    Τώρα, θα ρίξω μια ματιά κατά τις 12 το βράδυ, τα αποτελέσματα μάλλον θα έχουν σχεδόν βγεί, και αύριο το πρωί με την αυγούλα, θα δώ τα τελικά, της Θεσσαλονίκης εννοείται πρώτα, γιατί αυτή με ενδιαφέρει, αλλά και όλα τα υπόλοιπα. Και θα περάσει έτσι, μια Κυριακή στην οποία ο λαός πήρε το ‘’όπιόν του’’. Αυτό δεν λένε ότι είναι οι εκλογές ?
    Τα δύσκολα, και αυτά που θέλουν σκέψη, θα έρθουν την επόμενη Κυριακή, στις επαναληπτικές, αφού εκτιμώ ότι τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, το 50% δεν θα το πάρει εύκολα κανένας.
    Τότε λοιπόν, θα έχουμε δύο ‘’μονομάχους’’ και πολλοί σίγουροι νικητές από σήμερα, πιθανόν να  ανατραπούν. Όμως, αυτό θα το κρίνουν τα αποτελέσματα, όλοι εμείς δηλαδή, που θα εκτελέσουμε το ‘’δημοκρατικό’’ μας καθήκον.
    Στις προηγούμενες Δημοτικές Εκλογές, με ποσοστά αποχής 40 έως 60% από οργή ή απογοήτευση, καταφέραμε το αδιανόητο. Βγήκαν Δήμαρχοι, που ούτε στο όνειρό τους δεν θα έβλεπαν την Δημαρχία. Μεταξύ αυτών που συνετέλεσαν σε αυτό, ήμουν και εγώ, αηδιασμένος από τα τότε γεγονότα, τα οποία ισχύουν ακόμα. Το ότι κάποιοι επίορκοι και κλέφτες μπήκαν φυλακή, δεν σημαινει και πολλά πράγματα.
    Τώρα, εξίσου αηδιασμένος, οργισμένος, απογοητευμένος, αφού θαύμασα  την αλχημεία  πως ‘’γίνονται τα αγκιά θυμιατά και τα σκατά λιβάνι’’, ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΝΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΑΘΟΣ. Θα πάω να ψηφίσω.
    Αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι μας, για να μην έχουμε μετά το άλλοθι και τη ΄΄μαστίχα΄΄ ότι βγήκαν αυτοί που βγήκαν, γιατί εμείς δεν πήγαμε να ψηφίσουμε. Να θυμίσω το περίφημο από τον ΄΄ΕΠΙΤΑΦΙΟ΄΄ του Περικλέους ‘’…ός δ΄αν στασιαζουσης της πόλεως… ‘’κτλ ? Έ, δίκιο είχε ο Περικλής !
    Πρέπει όλοι μας να πάμε να ψηφίσουμε, για να ξέρουμε την άλλη Κυριακή, ότι όποιος δήμαρχος εκλεγεί, θα είναι ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ, καλός ή κακός, που τον ψηφίσαμε εμείς ή όχι, που συμφωνούμε μαζί του ή όχι, λίγη σημασία θα έχουν αυτά.
    Βιάζομαι να τελειώσω αυτό που γράφω, ( κάποιοι το χαρακτηρίζουν ‘’άρθρο ‘’, εγώ το χαρακτηρίζω ‘’σκέψεις’’ ) για να το ‘’βγάλω στον αέρα’’ σήμερα, και όχι αύριο εκ του ασφαλούς, με γνωστά τα εκλογικά αποτελέσματα.
    Χρειάζεται και λίγο ρίσκο, δεν νομίζετε ?
Ανδρέας Μελεζιάδης