Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

« Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑΣ »


    Όλοι ξέρετε  τους Ποντιακούς χορούς, που μαζί με τους άλλους από όλα τα μέρη της πατρίδας μας αποτελούν «μουσική επένδυση» σε κάθε γιορτή και πανηγύρι. Κάποιες ονομασίες τους είναι «ΚΟΤΣΑΡΙ», «ΤΙΚ» κτλ. Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πολλοί, και άπειρα τραγούδια.
    Ένας από αυτούς, είναι και ο «ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑΣ» ( δεν ξέρω το πραγματικό του όνομα, εγώ τον βάφτισα έτσι) που τον χορεύουν μόνο άνδρες, με απαραίτητη συνοδεία τον «κεμεντζέ» και τα άλλα ποντιακά όργανα.
    Πώς είναι τέλος πάντων αυτός ο χορός; Θα σας τον περιγράψω, όσο μπορώ καλύτερα.
    Οι χορευτές, πιάνονται από το χέρι και σχηματίζουν κύκλο. Στην αρχή, χορεύουν ήρεμα. Ξαφνικά, στα κεφάλια τους, πέφτει μία κατσαρίδα! Τότε, όλοι μαζί, αρχίζουν και κάνουν τα κεφάλια τους πέρα – δώθε, για να φύγη.
    Σε λίγα δευτερόλεπτα, η κατσαρίδα πέφτει από το κεφάλι, και πάει στους ώμους τους! Τότε, αρχίζουν να πηγαινοφέρνουν μπρός – πίσω τους ώμους τους, για να πέσει η κατσαρίδα.
    Η κατσαρίδα τελικά, πέφτει στο πάτωμα, οπότε όλοι μαζί, με μίσος, την πατάνε γρήγορα και δυνατά, μέχρι να την λιώσουν!
    Μετά από αυτό ηρεμούν, μέχρι να πέσει άλλη κατσαρίδα, οπότε έχουμε τα ίδια!
    Αυτόν τον χορό, δεν μπορούν ούτε και ξέρουν να τον χορέψουν καλά όσοι δεν είναι πόντιοι. Χορεύεται από αυτούς, αλλά κυρίως, από τους υπερπόντιους που τον ξέρουν άριστα! Μην περιμένετε να τον δείτε σε καμία γιορτή. Θα τον δείτε μόνο από χορευτικά συγκροτήματα να χορεύεται σωστά.
    Δεν πιστεύω να παρεξηγήθηκαν οι φίλοι μου οι πόντιοι, που τους σέβομαι απόλυτα, όπως και όλους τους άλλους από τις διάφορες περιοχές της πατρίδας μας. Έχω μάλιστα και πολλούς καλούς φίλους μεταξύ τους.     Άλλωστε, από ό τι λένε, τα Ποντιακά Ανέκδοτα, τα έχουν βγάλει οι ίδιοι!
Ανδρέας