Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ;


ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ;
Ανδρέας Μελεζιάδης
    Μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ελάχιστα ίσως σημαντικά μέτρα μπορούν να ληφθούν για την πρωτόγνωρη πανδημία που μας έπληξε. Όχι εμάς, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Όλοι όσοι είμαστε στη ζωή, δεν έχουμε αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα. Θα πρέπει να πάμε πολλά χρόνια πίσω, στις εποχές της πανούκλας και της χολέρας, για να βρούμε κάτι αντίστοιχο.
    Το θέμα είναι, πως δεν τελειώνουμε εδώ! Απλώς, προσπαθούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση, μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό φάρμακο για τον κορονοϊό. Κατά τα φαινόμενα, μόνον αυτό θα βάλει τέλος στην παγκόσμια τραγωδία που ζούμε. Και στο παρελθόν, είχαμε τον έμπολα, το έϊτζ, την γρίππη των χοίρων, όμως… δεν ήταν τέτοιο το φαινόμενο!
    Τι θα μπορούσε να γίνει από εδώ και πέρα; Το επιδιωκόμενο, εάν κατάλαβα καλά, είναι ο εντοπισμός των κρουσμάτων αλλά και φορέων, και ο περιορισμός τους για εύγλωτο χρονικό διάστημα. Όμως, βλέπουμε πως μέσα στους Έλληνες, υπάρχει και κάποιος μεγάλος αριθμός ασυνείδητων και ηλιθίων, που αγνοούν τα πάντα, προκειμένου να μην «χαλάσουν τη ζαχαρένια» τους. Αυτούς, ότι και να τους κάνεις, ηλίθιοι είναι και ηλίθιοι θα παραμείνουν.
    Και βέβαια, κοντά σε όλα αυτά, έρχεται και η κερδοσκοπία σε θέματα υγείας, που βάζει το «κερασάκι στην τούρτα». Όλα αυτά όμως, πρέπει να πολεμηθούν με δραστικό τρόπο.
    Πρώτα από όλα, θα ασχοληθώ με το «τέστ» για τον κορονοϊό. Γίνεται στα Κρατικά Νοσοκομεία, δωρεάν, αλλά μόνο σε όσους έχουν εμφανή συμπτώματα. Και οι άλλοι, που υποπτεύονται ότι έχουν προσβληθεί; Για αυτούς η μόνη διέξοδος είναι τα ιδιωτικά νοσοκομεία , εξεταστικά κέντρα και κλινικές, όμως εκεί πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους το ποσό που «απαιτείται», και το οποίο είναι από 100 μέχρι 300 ευρώ κατά περίπτωση! Καλά, ξέρουμε πολλούς που μπορούν να διαθέσουν τέτοιο ποσό για τους ίδιους αλλά συγχρόνως και για τα μέλη της οικογένειάς τους; Τα μαγαζιά έκλεισαν, οι δουλειές σταμάτησαν, λεφτά εάν υπάρχουν, φτάνουν μόνο για επιβίωση. Μια τετραμελής οικογένεια, θέλει 1.000 ευρώ περίπου για να κάνει το τέστ. Πού θα τα βρεί; Αναγκαστικά, μένει στην αγωνία της, και περιμένει να φτάσει στο «παρα πέντε» για να εξετασθεί απο κρατικούς φορείς. Και, το σύστημα υγείας μας, ήταν που ήταν προβληματικό, έ, τώρα έγινε και… απαγορευτικό.
    Η μόνη λύση, εκτιμώ, είναι η διατίμηση στο τέστ και ο καθορισμός ενός συμβολικού ποσού σαν επιβάρυνση. Γιατί, δεν νομίζω πως το κόστος του τέστ είναι 100 έως 300 ευρώ. Ξέρουμε πως λειτουργούν τα «κυκλώματα», ακόμα και τέτοιες μέρες. Άλλωστε, είναι γνωστό πως «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».
    Επομένως, τέστ για όλους, σε συμβολικές τιμές, έστω και κάτω του κόστους.
    Με τους γιατρούς τώρα. Εάν είχαμε πόλεμο κανονικό, όλοι οι στρατιώτες θα ήταν στο μέτωπο και θα διακινδύνευαν την ζωή τους. Γιατί, έτσι είναι ο πόλεμος! Τώρα, έχουμε πάλι πόλεμο , υγειονομικό, με αόρατο εχθρό. Οι «στρατιώτες» σε αυτόν τον πόλεμο, είναι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. Στον κανονικό πόλεμο, πάνε όλοι! Το ίδιο πρέπει να γίνει και στον υγειονομικό. Ίσως, το επόμενο μέτρο, να είναι η επιστράτευση όλων των ιατρών συναφών ειδικοτήτων, και του νοσηλευτικού προσωπικού και η επίταξη των ιδιωτικών υγειονομικών εγκαταστάσεων. Και αυτό, γιατί οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει το σύνολο του προσωπικού του Δημοσίου, δεν είναι αρκετές, δεν φτάνουν! Και θα έρθει η ώρα, που παρά τις προσπάθειες και την διάθεση προσφοράς, θα «κλατάρουν» και θα αρχίσουμε να μετράμε νεκρούς, όπως στη Ιταλία… Και φυσικά, αυτό δεν πρέπει να γίνει!
    Η κυβέρνηση, πήρε όλα τα πιθανά μέτρα αρκετά νωρίς, για να ελέγξει αυτή την πανδημία. Και φυσικά, όπως κάθε μέτρο, δεν είναι δημοφιλή. Όμως, όλα αυτά ΕΠΡΕΠΕ να γίνουν! Και να τηρηθούν επακριβώς! Χωρίς «εξυπνάδες»…
    Κάποια στιγμή, όλος αυτός ο ορυμαγδός θα τελειώσει. Το ανθρώπινο γένος, δεν θα εξαφανιστεί. Θα επιβιώσει, όμως με αρκετές απώλειες. Όταν λοιπόν, τελειώσουν όλα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σκοπός είναι  να έχουμε τις λιγώτερες δυνατόν απώλειες μεταξύ μας, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την «ανοικοδόμηση» που πρέπει να ακολουθήσει. Και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια….
Ανδρέας