Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Σάλτσα ντομάτα: Όχι ακόμα μια συνταγή, αλλά…. Η ΣΥΝΤΑΓΗ!


    Εδώ και καμμιά 20ριά χρόνια, όταν είδα πώς μεταφέρουν, καθαρίζουν και επεξεργάζονται τα ντοματάκια για τη σάλτσα, αποφάσισα να την φτιάχνω μόνος μου, για να είμαι σίγουρος. Έτσι μετά από αναγνώσεις, συμβουλές κτλ, κατέληξα σε ένα συγκεκριμένο τρόπο, που εμένα τουλάχιστον μου φαίνεται πιο εύκολος και πρακτικός.
    Κάθε χρόνο, έφτιαχνα 70 – 80 κιλά ντοματάκια «ρόμα» περίπου, για τις ανάγκες όλης της χρονιάς. Και αυτό γινόταν τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Καθόμουν ένα ΟΛΟΚΛΗΡΟ Σαββατοκύριακο, από πολύ πρωϊ το Σάββατο μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής, και μετά δεν μπορούσα να πάρω τα πόδια μου….
    Από πέρσυ, άλλαξα τακτική, και κάνω 20 κιλά ντοματάκια σε ένα Σαββατοκύριακο, για 3- 4 συνεχόμενα Σαββατοκύριακα, οπότε είναι ξεκούραστα
    Φέτος, έκανα 80 κιλά, για τις δικές μου ανάγκες, αλλά και των παιδιών μου.
    Επειδή κυκλοφορούν πολλές «συνταγές», που όλες θεωρώ πως είναι πετυχημένες, για την εξυπηρέτησή σας έχω παρακάτω την δική μου «συνταγή», η οποία εγγυάται 100% επιτυχία. Ο καιρός είναι κατάλληλος ακόμα, ντοματάκια «ρόμα» υπάρχουν σε τιμή 40 – 50 λεπτά το κιλό. Και για να σας «κεντρίσω» το ενδιαφέρον, σας λέω πως είναι ΕΤΟΙΜΗ σάλτσα για ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ!
    Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να ακολουθήσει την «σαλτσοποίηση» όπως την κάνω εγώ, σας γράφω την διαδικασία, όπως ακριβώς γίνεται.
ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑ.
    Η συνταγή αφορά μία «δόση» 10 κιλών ντομάτας.
    Α. Πλένουμε όλες τις ντομάτες με άφθονο νερό.
    Β. Τις κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι στα ΄τεσσερα, για να αφαιρέσουμε το κοτσάνι και να ελέγξουμε μήπως στο εσωτερικό είναι χαλασμένη. Υπόψη πως σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ από έξω φαίνεται τέλεια, από μέσα είναι σε κάποιο μέρος χαλασμένη.
    Γ. Τις ντομάτες, χωρίς να αφαιρέσουμε φλουδα και σπόρους, τις περνάμε στο μίξερ. Ένα οικογενειακό μίξερ, είναι απολύτως κατάλληλο.
    Δ. Όλες τις ντομάτες που πολτοποιήσαμε, μετά το μίξερ, τις βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα , προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας ΧΟΝΤΡΟ ΑΛΑΤΙ και μία κουταλιά της σούπσς τριμμένο ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ  και τις βράζουμε για 1 – 1,5 ώρα, μέχρι να ελαττωθεί ο όγκος τους κατά το 1/6 περίπου. Έτσι έχουν φύγει τα νερά και ο πολτός έχει συμπυκνωθεί.
    Ε. Χωρίς να βγάλουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, την ελαττώνουμε σε κλίμακα 10% από το μάξιμουμ ( σχετικό είναι αυτό ) και με μία κουτάλα της σούπας, αρχίζουμε να γεμίζουμε τα βαζάκια, μέχρι επάνω, ξέχειλα. Βάζουμε το καπάκι, σιγουρευόμαστε πως έκλεισε καλά, και την αφήνουμε στην άκρη, με το καπάκι προς τα κάτω. ΠΡΟΣΟΧΗ, κατά το γέμισμα, το βαζάκι πρέπει οπωσδήποτε να ξεχειλίσει ελαφρά, ώστε να μην υπάρξει αέρας κατά το κλείσιμο. Πολλοί χρησιμοποιούν βρασμένα και ζεστά βαζάκια. Είναι ένας άλλος τρόπος που δεν χρησιμοποιώ, γιατί άντε να βράσεις 20 βαζάκια…. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο!
    ΣΤ. Αφού γεμίσουμε και «κωλογυρίσουμε» όλα τα βαζάκια, τα αφήνουμε 4 – 5 ώρες ή και περισσότερο, για να κρυώσουν.
    Ζ. Αφού κρυώσουν τα βαζάκια, τα πλένουμε για να φύγουν τα υπολείματα ντομάτας, και τα αποθηκεύουμε σε χώρο σκιερό, όπως μια ντουλάπα στο μπαλκόνι. Πρίν από την αποθήκευση, τα ελέγχουμε, πατώντας το καπάκι από πάνω, εάν έχουν κλείσει αεροστεγώς. Εάν κάποια από αυτά δεν έχουν κλείσει αεροστεγώς, τα βάζουμε στο ψυγείο για προτεραιότητα χρησιμοποιήσεως.
    Με αυτό τον τρόπο, η σάλτσα μας, διατηρείται αναλοίωτη, χωρίς συντηρητικά, για πάνω από ένα χρόνο.
    Εγώ μεταχειρίζομαι το οικογενειακό μίξερ, μία μεγάλη κατσαρόλα για 10 κιλά πολτό, ένα φλόγιστρο με αέριο και βαζάκια μικρά ( π.χ. μαρμελάδας) για μια δόση μαγειρέματος το καθένα. Από 10 κιλά ντομάτα «ρόμα», βγαίνουν 20 - 23 βαζάκια καθαρή σάλτσα, χωρίς συντηρητικά και κατάλληλη για όλες τις χρήσεις.
    Παλιότερα, προσέθετα πρίν το βράσιμο, στον πολτό 2 κιλά κρεμύδια και 1 κιλό πιπεριές φλωρίνης ανα 10 κιλά ντοματας. Υπήρχε διαφορά προς το καλύτερο, αλλά όχι και τόσο αισθητή.
    Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε, σας εύχομαι ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!