Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΘΑ ΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ… ‘’ΜΕ ΤΟ ΤΕΜΑΧΙΟΝ’’ !



Ανδρέας Μελεζιάδης
    Έλεγα πως δεν θα σας ταλαιπωρήσω άλλο με αναμνησεις από… ‘’τον καιρό εκείνο’’, αλλά η σύγχρονη ειδησεογραφία μου φέρνει κάποια πράγματα στο μυαλό, αυτόματα.
    Μου ήρθε λοιπόν, ο καιρός που αγοράζαμε τα τσιγάρα με το κομάτι!
    Άνοιξα το βιβλίο στο κεφάλι μου, στο σχετικό κεφάλαιο, και έγραφε τα παρακάτω.
   Ήταν τότε που άρχισα ( δυστυχώς… ) να καπνίζω. Τα πρώτα τσιγάρα, ήταν ΄΄κλεψιμέ’ι’κα’’ από το πακέτο του πατέρα μου. Κάπνιζε τότε ‘DELICE’’ , και φυσικά πάνω από 1 – 2 δεν γινόταν, γιατί θα το καταλάβαινε. Ίσως να καταλάβαινε και τα 1-2.
    Λεφτά, για να αγοράσουμε πακέτο, τότε το 1966, δεν υπήρχαν . Οι ‘’αξιοπρεπείς’’ μάρκες ( ΑΣΣΟΣ ΦΙΛΤΡΟ, ΚΑΡΕΛΙΑ, ΠΑΛΛΑΣ, OLD NAVY, DELICE, IDEAL, ASTOR ) κόστιζαν από 11 μέχρι 16 δραχμές το πακέτο (ASTOR). Και οι ‘’λαθροχερίες’’ δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες. Μην φανταστείτε πολλά πράγματα, 3-4 τσιγάρα την ημέρα, το απόγευμα και το βραδάκι, όταν βγαίναμε για βόλτα.
    Οι περισσότεροι από εμάς του 4ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, συχνάζαμε σε ένα σφαιριστήριο  ( ‘’λούνα πάρκ’’ τα λέγαμε τότε ) γνωστό σε όλη τη Θεσσαλονίκη, τη ‘’ΡΟΚΑΡΙΑ’’, απέναντι ακριβώς από το Διοικητήριο, μετά τα ‘’μάρμαρα’’. Ήταν ημι’υ’πόγειο, κατεβαίναμε 4 σκαλοπάτια.
    Σε ό τι αφορά την ‘’ΡΟΚΑΡΙΑ’’ και τις αναμνήσεις από αυτήν, είναι άλλο θέμα. Σήμερα την μνημονεύω, γιατί από εκεί, πηγαίναμε σε ένα κοντινό περίπτερο, τέρμα Βενιζέλου ψηλά αριστερά, 30 μέτρα από την ‘’ΡΟΚΑΡΙΑ’’ και αγοράζαμε τα τσιγάρα με το κομάτι. Υπήρχανε και χύμα τσιγάρα ακόμη, κάτι ‘’στούκας’’ ( Ματσάγκου, ‘’’Έθνος’’ εκλεκτά, ‘’10ρι κόκκινο’’ κτλ ) τα οποία εμείς δεν τα καταδεχόμασταν, γιατί ήταν άφιλτρα με κακής ποιότητας καπνό (Η κούτα είχε 80 τσιγάρα και έκανε 15 δραχμές.) και απευθυνόταν στις λα’ι’κές μάζες.  Ενώ εμείς…..
    Τέλος πάντων. Ο περιπτεράς άνοιγε πακέτα, και μας τα πουλούσε 50 λεπτά το τσιγάρο. Τα ‘’ακριβά’’ ( ASTOR ) τα έδινε 75 λεπτά. Έτσι, αγοράζαμε 2-3 και ήμασταν εντάξει.
    Εδώ, κλείνω το βιβλίο, για να μην παρασυρθώ και βγώ ‘’εκτός θέματος’’.
    Μα, ποιο είναι το θέμα μας?
    Το θέμα μας, είναι ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ! Βλέπετε, τα χρόνια πέρασαν, και ο πανδαμάτωρ χρόνος έφερε ορατές και αόρατες ( θέματα υγείας ) διαφοροποιήσεις σε όλους μας. Είμαι και εγώ, μέσα σε αυτούς που όλο και κάποιο ή κάποια ‘’χαπάκια’’ παίρνουν, για ‘’αυτό’’ ή ‘’εκείνο’’.
    Από την αρχή της κρίσεως, το 2010, ο χώρος της Υγείας, δέχτηκε μια άνευ προηγουμένου ‘’επιδρομη’’ από σχετικούς και άσχετους, με σκοπό την μείωση του κόστους των πάντων ! Φτάσαμε σε υπερβολές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάποια από αυτά που έγιναν δεν έπρεπε να γίνουν.
    Στα φάρμακα, υπάρχει , και πάντα υπήρχε, μία διελκυστίνδα μεταξύ των Φαρμακευτικών εταιρειών και του Υπουργείου Υγείας. Και πότε από εδώ, πότε από εκεί πήγαινε το σχοινί. Τα κέρδη των εταιρειών, ΑΜΥΘΗΤΑ. Δεν νομίζω να αμφιβάλει κανένας. Διαφορετικά, θα μπορούσαν ομάδες μπάσκετ να είναι επι σειρά ετών πρώτες στην Ευρώπη, με πανάκριβους παίκτες, εάν δεν είχαν από πίσω κάποια φαρμακευτική? ( κλείνει η ‘’φωτογραφική’’ αθλητική παρένθεση )
    Ο καυγάς λοιπόν, για τα φάρμακα. Μειώσεις τιμών, αυξήσεις συμμετοχής, ‘’με το κιλό’’ τα γενόσημα και πάει λέγοντας. Μερικά μάλιστα γενόσημα, είναι όχι μόνο ‘’αγνώστου πατρός’’ ( από απίθανα μέρη του κόσμου, κυρίως ασιατικά ) αλλά … και μητρός !
    Βγαίνει λοιπόν, στις αρχές Ιουνίου, καινούριο παραφάγκαλο από τον ΕΟΠΠΥ, ότι ο υπολογισμός των φαρμάκων θα γίνεται πλέον  ’με το χάπι’’ και όχι με το κουτί. (http://roykoymoykoy.blogspot.gr/2016/06/blog-post_59.html)!
    Και έρχονται τώρα, οι…. πάνσοφοι του ΕΟΠΠΥ, να μας πούν τα εξής.
    Εάν για την θεραπεία σου χρειάζεσαι 22 ( λέω τώρα… ) χαπάκια, και το κουτί έχει 30 ( το 95% τόσα έχει ), σου περισσεύουν 8 χαπάκια. Εάν λοιπόν χρειάζεσαι συνεχώς το συγκεκριμένο φάρμακο, σε τρείς μήνες θα σου περισσέψουν 3 Χ 8 = 24 χαπάκια, οπότε τον 4ο μήνα δεν θα σου δώσουμε τίποτα, και θα ‘’την βγάλεις’’ με τα… περισσεύματα ! Πάνσοφο ! Σαν τους εμπνευστές του ! Και όλη αυτή η υπόθεση, θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Σεπτέμβριο φέτος.
    Ένα το κρατούμενο, το παραπάνω.
     Πρίν από 2-3 μέρες, το ( άλλο … πάνσοφο με τους φωστήρες της ‘’τρισηλίου θεότητος’’ ή μήπως ‘’τρισηλιθίου’’? ) Υπουργείο Υγείας εγκρίνει την πώληση κάποιου αριθμού φαρμάκων , από τα σούπερ μάρκετ και άλλα παρεμφερή καταστήματα. Το διαβάσατε.
    Δεύτερο το κρατούμενο  αυτό.
    Και πάμε να κάνουμε κάποιους λογικούς συνειρμούς, που δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν, αφού τίποτα πλέον δεν αποτελεί έκπληξη.
    Εάν παραλληλίσουμε τα πακέτα τσιγάρα και τα χύμα, με τα κουτιά φαρμάκων και τα χαπάκια, αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα πως θα μπορούσε το Υπουργείο Υγείας να αποφασίσει και να δώσει άδεια σε όλους όσους πλέον πουλάνε φάρμακα ( φαρμακεία, σούπερ μάρκετ κτλ ), να αρχίσουν να πουλάνε ΧΑΠΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΑΤΙ, για όποιον τα χρειάζεται. Η συσκευασία τους βολεύει,  και μπορούν να κοπούν με το ψαλίδι…..
    Υπάρχουν βέβαια και αρκετά φάρμακα που είναι ‘’σιρόπια’’ ή ενέσιμα. Έ, όλο και κάτι θα σκεφτούν και για αυτά…
    Αυτά έμαθα από την ειδησεογραφία, και αυτά μου θύμισαν τον καιρό που αγοράζαμε τα τσιγάρα με το ‘’τεμάχιον’’. Φαίνεται, πως το 1966 αποκτά όλο και μεγαλύτερη σχέση με το 2016. Άλλωστε, τι είναι 50 χρόνια μπροστά στην αιωνιότητα ?