Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ

ΔΙΑΚΟΠΕΣ  ΣΤΙΣ  ΠΑΡΑΛΙΕΣ  ΤΟΥ  ΝΟΜΟΥ  ΠΡΕΒΕΖΗΣ

  
  Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος είπα να κάνω κάποιες μικρές διακοπές, έτσι για ανανέωση και ανάληψη δυνάμεων, αντοχών, κουράγιου και ελπίδας για τη συνέχεια.
    Σε όλες τις διακοπές, προσπαθώ να εφαρμόσω το dolce fa niente και το dolce penso niente , συνήθως χωρίς επιτυχία. Φέτος, το κατάφερα.
    Από στενό μου φίλο, είχα ακούσει για τις παραλίες της Ηπείρου, και ιδιαίτερα του Νομού Πρεβέζης, τις οποίες και εγώ είχα επισκεφθεί ‘’τρέχοντας’’ πριν δυό χρόνια. Φέτος, αποφάσισα να πάω εκεί.
    Ο σκοπός μου, δεν είναι να σας περιγράψω πόσο καλά ή άσχημα πέρασα. Με δυό λέξεις, πέρασα θαυμάσια, και αυτό είναι αρκετό.
    Ο σκοπός μου είναι να σας περιγράψω με το μάτι του επισκέπτη και τη μηχανή του φωτογράφου, τα όσα είδα.   
Σαν βάση επέλεξα το χωριό Αμμουδιά Πρεβέζης, δέκα χιλιόμετρα νότια από την Πάργα που όλοι ξέρουμε.
    Το χωριό Αμμουδιά, βρίσκεται ακριβώς στις εκβολές του ποταμού Αχέροντα, για  τον οποίο ξέρουμε πολλά πράγματα από την Ελληνική μυθολογία και ιστορία.
    Είναι ένα ήσυχο μέρος, με αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, δίπλα στο ποτάμι που χύνεται στο Ιόνιο, με όλα τα απαραίτητα για να περάσει κάποιος αξέχαστες διακοπές. Από το μπαλκόνι σου, βλέπεις τόσο τα ήρεμα νερά του Αχέροντα να κυλούν μπροστά σου ανάμεσα στις κατάφυτες όχθες του, όσο και την ακριβώς δίπλα παραλία, με τα πεντακάθαρα και πολύ ρηχά νερά και την ατέλειωτη άμμο.
    Μπροστά μου ακριβώς, ήταν μια ταβέρνα, και αμέσως μετά , το ποτάμι.
    Θα σας γράψω λίγα λόγια για αυτή την ταβέρνα, για την οποία είχα ακούσει καλά λόγια, αλλά μπορώ να πώ με βεβαιότητα, ότι ήταν από τις καλύτερες που έχω επισκεφθεί ποτέ.   
Η ταβέρνα λέγεται ‘’ΠΑΤΕΡΑΣ’’, τα δε φαγητά που δοκίμασα, ήταν εκπληκτικά μαγειρεμένα, ακόμα και για τον πιο αυστηρό και ιδιότροπο πελάτη. Ποικιλία άφθονη, για το κάθε γούστο.
    Επιπλέον, φρεσκότατο ψάρι όλων των ειδών και μεγεθών, που έφτανε κάθε ξημέρωμα φρεσκοψαρεμένο. Το ψήσιμό του δε, καταπληκτικό.
    Συνιστώ σε όλους όσους περάσουν από την περιοχή, να επισκεφθούν την ταβέρνα του Γιώργου, και δεν θα χάσουν, να το θυμηθείτε.
    Αφού λοιπόν, εξασφαλίστηκε η γαστριμαργική απόλαυση με τα πάσης φύσεως εκλεκτά εδέσματα, καιρός να δούμε και τα υπόλοιπα.
    Για μπάνιο, οι παραλίες είναι κάτι το υπέροχο. Λίγα χιλιόμετρα πιο νότια, είναι οι παραλίες Λούτσα και Βράχος, όπου πήγαινα καθημερινά. Καταγάλανα νερά, απίστευτη καθαρότητα, ατέλειωτη αμμουδιά, συνέθεταν όλους τους παράγοντες της απόλυτης απόλαυσης στη θάλασσα. Και, αυτά τα μέρη που ανέφερα, δεν είναι τα μοναδικά.
    Λογικό να επισκεφθώ ένα απόγευμα και την Πάργα, τον πιο ονομαστό τουριστικό προορισμό της περιοχής, αν και είχα ξαναπάει κάποιες φορές.
    Ένα πολύβουο τουριστικό μέρος, με όλα όσα θέλουν οι ξένοι ( κυρίως ) τουρίστες, με την γραφικότητά της, την καλή εξυπηρέτηση, αλλά και την αφάνταστη κοσμοσυρροή σε όλες τις ώρες της ημέρας ( και της νύχτας ). Πήγα, για να μην λέω ότι δεν πήγα. Μια φορά, ήταν αρκετή.
    Εκτός από τα μπάνια και την ταβέρνα, υπάρχουν πολλά ακόμα αξιόλογα μέρη να επισκεφθεί κανείς , και πολλές δραστηριότητες.
    Από την Αμμουδιά, κάθε ώρα σχεδόν, ξεκινάει καραβάκι, που κάνει βόλτα στις εκβολές του Αχέροντα στη θάλασσα και στις πανέμορφες σπηλιές αριστερά και δεξιά των εκβολών. Στη συνέχεια, ανεβαίνει τον Αχέροντα για 5 – 6 χιλιόμετρα, στο πέρασμα των οποίων μπορεί κανείς να θαυμάσει την πυκνή ποικιλλόμορφη βλάστηση, τους φυσικούς θησαυρούς  και τις  λίγες παράγκες για ψάρεμα. Αυτή η περιήγηση, διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και είναι ό τι πρέπει πρίν από το πρωινό μπάνιο ή μετά τον απογευματινό καφέ.
    Εκεί, στις εκβολές, νοικιάζονται κανώ με τα οποία μπορεί κάποιος να κάνει το ίδιο δρομολόγιο ανεβαίνοντας το ποτάμι.
    Από την Αμμουδιά, μπορεί κανείς πολύ εύκολα και γρήγορα, να επισκεφθεί τις περίφημες Πηγές του Αχέροντα, λίγα χιλιόμετρα προς το εσωτερικό. Πεντακάθαρο, απολύτως πόσιμο το νερό, αλλά και τόσο κρύο, που δεν μπορεί να βάλει κάποιος τα πόδια του πάνω από 2-3 λεπτά. Βέβαια, κάποιοι έκαναν μπάνιο σε αυτά τα νερά, και από ότι έλεγαν ήταν απόλαυση. Δεν το αμφισβητώ. Εντυπωσιακή η φύση στις πηγές, μια εμπειρία που δεν πρέπει κανένας να χάσει.
    Η επίσκεψη στις πηγές του Αχέροντα, οπωσδήποτε θα συνδυαστεί με την επίσκεψη στο Νεκρομαντείο, που βρίσκεται στο ενδιάμεσο, στις όχθες της αποξηραμένης πλέον Αχερουσίας λίμνης. Μπορεί να βρεί κάποιος άπειρες πληροφορίες σε βιβλία ή στο διαδίκτυο.
    Ένας άλλος προορισμός, είναι το χωριό Καμαρίνα, ψηλά στα Σουλιώτικα βουνά, με υπέροχη δροσιά, ακόμα και με καύσωνα και εκπληκτική θέα, τόσο προς τα Σουλιώτικα βουνά ( φαίνεται και ο γκρεμός της θυσίας του Ζαλλόγγου ) όσο και προς τις παραλίες του Ιονίου πελάγους. Γραφικό, παλιό χωριό, με 2-3 ταβέρνες που η σπεσιαλιτέ τους είναι ( φυσικά ) τα ψητά και ιδιαίτερα η προβατίνα στα κάρβουνα ( φανταστείτε κοντοσούβλι ). Απέχει 15 περίπου χιλιόμετρα από την παραλία, και ο ασφαλτοστρωμένος καλός δρόμος είναι Κανάλι – Αρχάγγελος – Καμαρίνα.
    Τελευταίο αλλά και σπουδαιότερο, είναι μια ημερήσια εκδρομή με καραβάκι στους Παξούς και Αντίπαξους. Μια εκδρομή, που προσωπικά την έβλεπα λίγο βαρετά πρίν πάω, αλλά τελικά, ήταν το ‘’Α’’ και το ‘’Ω’’ των διακοπών μου.
    Τα καραβάκια, φεύγουν περίπου στις 9.30 – 10 το πρωί, και επιστρέφουν το βραδάκι κατά τις 8. Ακόμη μέρα είναι.
    Υπάρχουν αρκετά καραβάκια από την Πάργα, και ένα από την Αμμουδιά, το οποίο προτίμησα, και δικαιώθηκα. Ο Γιάννης ο καπετάνιος, εκπληκτικός σε όλη τη διαδρομή, μας ενημέρωνε για τα πάντα συνεχώς. Στις δε Σπηλιές, πρώτος εκείνος έπεσε στη θάλασσα και τον ακολουθήσαμε, και μας οδήγησε μέσα στα κρυστάλλινα σμαραγδένια νερά που βρέχουν και τα δύο νησιά.
    Άλλο να διαβάζετε αυτά που άτεχνα σας γράφω, γιατί δεν έχω εμπειρίες ταξιδιωτικής γραφής, και άλλο να τα βλέπετε. Και να τα αισθάνεστε περισσότερο.
    Στην εκδρομή αυτή, επισκεφθήκαμε κατά σειρά τα λιμανάκια του Λόγγου, της Λάκκας όπου κάναμε στάση για καφέ, από εκεί ακολουθώντας την ακτογραμμή θαυμάσαμε την διαδρομή και στο δυτικό μέρος κάναμε στάση στις Σπηλιές για μπάνιο από το καραβάκι, αφού δεν υπήρχε αμμουδιά. Δεν μπορώ να περιγράψω την ομορφιά του τοπίου και της θάλασσας. Μετά τις Σπηλιές, περάσαμε στους Αντίπαξους και σταματήσαμε για 2 ώρες στην Βρίκα, μια μικρή παραλία με τα γνωστά νερά που σας έχω περιγράψει, με δυό ταβέρνες και τίποτα άλλο. Το μπάνιο μου εκεί, ακόμη το αναπολώ.
    Στην επιστροφή πλέον, σταματήσαμε στην πρωτεύουσα των Παξών, το Γά’ι’ο, για δυό ώρες περίπου, να κάνουμε τις βόλτες μας στα γραφικά στενά , να θαυμάσουμε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, και να απολαύσουμε τον καφέ μας στην παραλία, δίπλα στο κύμα.
    Από τον Γά’ι’ο, ξεκινήσαμε επιστρέφοντας στην Αμμουδιά, λίγο κουρασμένοι φυσικά, αλλά απόλυτα ευχαριστημένοι.
    Για όποιον κάνει αυτή την εκδρομή, συνιστώ ανεπιφύλακτα να ξεκινήσει από την Αμμουδιά και όχι από την Πάργα, γιατί η εκδρομή από την Αμμουδιά είναι κάθε μέρα ‘’εκδρομή της παρέας’’ και όχι απρόσωπη, όπως από την Πάργα.
    Όταν οι μέρες που είχα προγραμματίσει να μείνω τέλειωσαν, με θλίψη αλλά και με ‘’γεμάτες τις μπαταρίες’’ ξεκίνησα για την Θεσσαλονίκη, αναπολώντας το τι έκανα κάθε στιγμή στις διακοπές μου.
    Μέχρι πριν λίγα χρόνια, από ό τι θυμάμαι, οι παραλίες της Ηπείρου δεν ήταν και  από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, ίσως γιατί δεν τις διαφήμιζαν αρκετά. Οι περισσότεροι προτιμούσαν κάποια νησάκια, μεγάλα ή μικρά, και κάποιες άλλες παραλίες. Τι μεγάλο λάθος ! Το Ιόνιο, είναι μαγευτικό. Απόλυτα μαγευτικό. Αλλά, μήπως και η υπόλοιπη Ελλάδα δεν είναι ?
    Εντύπωση μου προκάλεσε η φιλόξενη διάθεση και εξυπηρετικότητα, τόσο των απλών κατοίκων της περιοχής, όσο και των επαγγελματιών, οι οποίοι βλέπουν την δουλειά τους ΣΩΣΤΑ και όχι ‘’αρπακολλατζίδικα’’ όπως σε κάποια άλλα μέρη.
    Πολλά έγραψα, και δεν απέδωσα αυτά που ήθελα να σας πώ, όπως τα έζησα. Οι Κινέζοι, λένε ότι μία φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Για αυτό λοιπόν και εγώ, σας βάζω ‘’μερικές χιλιάδες λέξεις’’, για να σας κεντρίσω το ενδιαφέρον στην επόμενη ‘’εξόρμησή’’ σας.
    Και επειδή πρέπει να βλέπουμε και τα οικονομικά στοιχεία, σας ενημερώνω για τα κυριώτερα.
Δωμάτιο, 30 – 35 Ε.
Πλήρες γεύμα ή δείπνο δύο ατόμων, 20 – 23 Ε.
Βόλτα στις εκβολές του Αχέροντα, 8 Ε το άτομο.
Εκδρομή στους Παξούς και Αντίπαξους, 20 – 25 Ε το εισιτήριο, ανάλογα με τα μέρη που θα πάει. ( Υπάρχουν 3 προγράμματα, εγώ  συνιστώ το γύρο )
Πηγές Αχέροντα, Νεκρομαντείο, Λούτσα, Βράχος κτλ, μόνο η βενζίνη.

Θαλάσσιες ομπρέλες και ξαπλώστρες, δωρεάν, αρκεί να παραγγείλεις κάτι ( καφέδες- χυμοί 2-2,5 Ε).