Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ‘’ΜΑΝΤΑΡΑ’’ ΜΕ ΤΟ ΕΝΦΙΑ

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ‘’ΜΑΝΤΑΡΑ’’ ΜΕ ΤΟ ΕΝΦΙΑ

    ‘’Αχός βαρύς ακούστηκε’’ και ‘’πολλά ντουφέκια έπεσαν’’ τις τελευταίες μέρες, εξ αιτίας του περιβόητου και διαβόητου πλέον ΕΝΦΙΑ , το οποίο στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος σαν ‘’ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ’’, στην δε χειρότερη σαν αιτία ανθρωποκτονίας. Οι ενδιάμεσες διαβαθμίσεις, είναι αυτά που αισθανθήκαμε όλοι μας, όταν ‘’καταφέραμε’’ μέσω του TAXIS να ενημερωθούμε σε ό τι μας αφορά.
    Πάρα πολλοί και αξιόλογοι ‘’γραφείς’’ προσέγγισαν το θέμα από πολλές μεριές, καταλήγοντας στο κοινό συμπέρασμα ότι όχι μόνο ‘’φάουλ’’ είναι, αλλά ‘’πέναλτυ’’ και αποβολή, στην κυριολέξία.
    Άκουσα από το χαζοκούτι, αλλά και διάβασα σε εφημερίδες και μπλόκ, διάφορες συγκεκριμένες διαμαρτυρίες από συμπατριώτες μας, από τους οποίους το ΥΠΟΙΚ ζητούσε όχι απλώς παράλογα, αλλά ΠΑΡΑΝΟ’Ι’ΚΑ ποσά να πληρώσουν, για ακίνητες περιουσίες, εκ των οποίων αρκετές ήταν ήδη βάρος στον ιδιοκτήτη τους. Πασιφανές ότι είχαν δίκιο.
    Μέσα μου, ξύπνησε μια άλλη ιδιότητα, του προγραμματιστή – αναλυτή Η/Υ, την οποία έτυχε να αποκτήσω μετά από κάποιες σπουδές, και έτυχε πάλι να εξασκήσω για κάποια χρόνια.
    Φυσικά, αυτές μου οι γνώσεις είναι ελάχιστες και μπορώ να πώ και ξεπερασμένες, σε σχέση με ανάλογες γνώσεις που έχουν πολλοί επισκέπτες του μπλόκ. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι οι ΑΡΧΕΣ πάνω στις οποίες στηρίζονται, έχουν μεταβληθεί.
    Για να συνεχίσουμε, πρέπει να κάνουμε κάποιες παραδοχές, υποχρεωτικές για το θέμα.
       Α. Η κυβέρνηση αποφάσισε να καθιερώσει τον ΕΝΦΙΑ, ζητώντας την πληρωμή φόρου  για τις ιδιοκτησίες ακινήτων των πολιτών, ανάλογα με την αξία τους. Το αν αυτός ο φόρος είναι δίκαιος ή άδικος, λογικός ή παράλογος, δεν εξετάζεται εδώ.
       Β. Η αξία των ιδιοκτησιών αυτών, έχει προσδιοριστεί με βάση τις τιμές ζωνών, το κτηματολόγιο, και άλλους παρεμφερείς παράγοντες  ( όροφος κτλ ) με τον ίδιο αντικειμενικό σκοπό.
       Γ. Ο προσδιορισμός του φόρου αυτού, ανατέθηκε στο καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο, την Εφορία, για την σύνταξη προγράμματος Η/Υ προς προσδιορισμό του, για τον καθένα χωριστά.
       Δ. Έχουν υποβληθεί όλα τα Ε9, έχουν ελεγχθεί και είναι σωστά.
    Ίσως και κάποιες άλλες, δευτερεύουσες παραδοχές, που αυτή τη στιγμή δεν έρχονται στο μυαλό μου.
    Με τα πολλά, καταλήγουμε στην Μηχανογραφική Ομάδα, που ανέλαβε την υλοποίηση της κυβερνητικής αποφάσεως, καταρτίζοντας τα ανάλογα προγράμματα Η/Υ.
    Για να γίνει αυτό, πρώτα έπρεπε να εντοπιστούν τα αρχεία, από τα οποία θα ληφθούν τα απαιτούμενα στοιχεία, να εντοπιστούν τα χρήσιμα πεδία τους, να καθοριστούν ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ οι απαιτήσεις του νέου προγράμματος, να γίνει το πρόγραμμα, να τεσταριστεί τόσο σε ακραίες καταστάσεις, όσο και σε μέτριο πλήθος πολιτών δοκιμαστικά, να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα ως προς την ορθότητά τους και εν συνεχεία να γίνει η παραγωγή των αποτελεσμάτων.
    Πρίν από αυτά όμως, πρέπει να γίνει σύσκεψη ( συνέντευξη την λένε ) μεταξύ της Μηχανογραφικής Ομάδας και των εντολοδόχων της παραγωγής, για την ρύθμιση λεπτομερειών και επίλυση αποριών που ΣΙΓΟΥΡΑ θα υπάρχουν.
    Από όσα παρατήρησα  στο τελευταίο χρονικό διάστημα, με τις διάφορες καταστάσεις κτλ παράγωγα της συγκεκριμένης Μηχανογραφήσεως, έβγαλα το ασφαλές κατά την γνώμη μου συμπέρασμα, ότι πρόκειται για μια πανσπερμία ΑΔΟΜΗΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, που γίνονται πρόχειρα, προκειμένου να εξασφαλιστούν κάποιες ‘’εμβαλωματικές’’ λύσεις στις απαιτήσεις των εντολοδόχων.
    Όταν οι απαιτήσεις είναι σχετικά μικρές, αυτό το σύστημα πιθανόν να δουλεύει. Όταν οι απαιτήσεις όμως είναι μεγάλες και συχνές, γίνεται ‘’της γυνής της εκδιδομένης επι  χρήμασι’’. Ιδιαίτερα, όταν τα αρχεία ΙNPUT είναι διαφορετικά δομημένα.
    Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο υπολογιστής λέγεται και ‘’Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΒΛΑΚΑΣ’’, αφού δεν παράγει μόνος του σκέψεις και έργο, αλλά βασίζεται ΜΟΝΟ στα δεδομένα με τα οποία θα τροφοδοτηθεί.
    Για να γίνει λοιπόν αυτό το απερίγραπτο ‘’αλαλούμ’’ με τον ΕΝΦΙΑ, πρέπει να υπήρξαν κάποιες από τις καταστάσεις που ακολουθούν, όλες συσσωρευτικώς ή κάποιες από αυτές.
         Α. Ανεπαρκή στοιχεία στα δεδομένα INPUT.
         Β. Λανθασμένα στοιχεία στα δεδομένα INPUT.
         Γ. Ανεπαρκές αριθμητικά προσωπικό.
        Δ. Προσωπικό μειωμένων επαγγελματικών δυνατοτήτων.
        Ε. Πίεση χρόνου για άμεσα αποτελέσματα.
      ΣΤ. Μη δυνατότητα συνεργασίας όλων των παραμέτρων της εφαρμογής, λόγω διαφορετικής δόμησης.
        Ζ. Ανθρώπινα λάθη των μηχανογράφων, τόσο στη σύνταξη των αρχείων INPUT, όσο και στην κατασκευή του προγράμματος.
      Η. Μη εντοπισμός λεπτομερειών κατά την συνέντευξη, για τις οποίες θα έπρεπε να γίνουν διευκρινίσεις.
   Κάποιος άλλος, πιο σχετικός με το αντικείμενο, θα μπορούσε να προσθέσει και άλλες.
    Κάπως έτσι λοιπόν, έγινε όλη η υπόθεση, και τώρα, ‘’τρέχουν και δεν φτάνουν’’. Και φυσικά, και ο νέος προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ, σωστός ή λάθος, θα είναι και πάλι παραγωγή ‘’εμβαλωματικής ‘’ λύσης. ‘’Άς κάνουμε τώρα αυτό να ξεμπερδεύουμε, και μετά βλέπουμε’’. Αυτό είναι το σκεπτικό.
    Δυστυχώς, έτσι δουλειά δεν γίνεται, τα δε χρήματα που ξοδεύονται πάνε στράφι.
    Όταν μία μηχανογραφική εφαρμογή , από την αρχή της είναι φτιαγμένη για συγκεκριμένα αποτελέσματα, δεν μπορεί να επιβαρύνεται διαρκώς με νέες απαιτήσεις, γιατί θα φτάσει στιγμή που θα ‘’κρεμάσει’’, τα δε OUTPUT της θα είναι ανάλογα με τον ΕΝΦΙΑ που κυκλοφόρησε.
    Για να γίνουν όμως όλα σωστά, κατά την γνώμη μου, πρέπει ίσως η εφαρμογή να στηθεί από την αρχή, με όλες τις μέχρι σήμερα απαιτήσεις, και με πρόβλεψη για πολλές άλλες, με νέα δομημένα προγράμματα, συνεργάσιμα μεταξύ τους, και τεσταρισμένα αρχεία INPUT τα οποία διαρκώς θα ενημερώνονται από
 προσθήκες ή μεταβολές που θα γίνονται ανα πάσα στιγμή. Κάτι τέτοιο όμως, δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη, αλλά θέλει αρκετό χρόνο που είναι συνάρτηση των απαιτήσεων, της επαγγελματικής κατάρτισης και του αριθμού των ατόμων που θα ασχοληθούν ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ.
    Και αφού γίνει αυτή η νέα εφαρμογή, πρέπει για ικανό χρονικό διάστημα ΝΑ ‘’ΤΡΕΞΕΙ’’ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ, για τεστάρισμα και εξαγωγή συμπερασμάτων.
    Όπως σας είπα και στην αρχή, οι γνώσεις μου ίσως είναι και παρωχημένες, αφού δεν έχω πάρει και κανένα master στο αντικείμενο. Πιθανολογώ, ότι άλλοι, με περισσότερες γνώσεις, θεώρησαν όλα τα παραπάνω σαν δεδομένα, πράγμα το οποίο και είναι, και θεώρησαν περιττή την ενημέρωση όλων όσων δεν γνωρίζουν.

   Ελπίζω να συνέβαλα λιγάκι στην ενημέρωσή σας.